Lust u AAC?

EMI en Apple heffen de kopieerbeveiliging op in de iTunes Store. Maar kan nu elke speler de ‘vrije’ iTunes liedjes afspelen? Nee dus. Apple verkoopt ook de onbeveiligde liedjes in het AAC-formaat (Advanced Audio Coding) en dat wordt helaas niet door alle muziekspelers ondersteund. Natuurlijk wel door iPods, en het werkt ook op concurrerende walkmans van Sony, of telefoons van SonyEricsson en Nokia. Maar veelverkochte muziekspelers van Creative, zoals de Zen Neeon 2 of de Vision M, spelen geen AAC-bestanden af. Ook Samsungs nieuwste mp3-speler lust geen AAC.

Het goede nieuws is dat de onbeveiligde AAC-bestanden wel een betere geluidskwaliteit hebben: 256 kbit, in tegenstelling tot 128 kbit bij beveiligde muziek. Dat zou Apple ook snel bij de rest van zijn muziekcollectie moeten invoeren.

Marc Hijink

Lijst muziekspelers die AAC ondersteunen: nrc.nl/hebben.