Luchtmacht van Sri Lanka valt marinebasis Tamil Tijgers aan

De Srilankese luchtmacht heeft vanochtend bombardementen uitgevoerd op de marinebasis van de Tamil Tijgers in het noordoosten van het land. Volgens militaire woordvoerders in de hoofdstad Colombo is het hoofdkwartier van de zeemacht van de Tamil Tijgers in het stadje Puthukkudiyiruppu vernietigd.

Er zijn nog geen getuigenissen uit onafhankelijke bron die de beweringen van de Srilankese luchtmacht kunnen bevestigen. De rebellen zelf zeggen dat vanochtend slechts het gebouw van een liefdadigheidsinstelling is geraakt. Los daarvan is het onwaarschijnlijk dat kanonneerboten van de Tamil Tijgers zijn vernietigd. Het hoofdkwartier van de ‘Zee Tijgers’ bevindt zich in de jungle.

Een commandant van de Tamil Tijgers die zich drie jaar geleden met zijn manschappen in het oosten van het land afscheidde, heeft vanochtend tegen de BBC gezegd dat de Tamil Tijgers nooit op vrede uit zijn geweest. In 2002 kwamen de Tamil Tijgers en de regering in Colombo – onder bemiddeling van Noorwegen – een staakt-het-vuren overeen. Volgens de dissidente Tamil-commandant, kolonel Karuna, stemde de hoogste leider van de Tamil Tijgers, Velupillai Prabhakaran, onder valse voorwendselen in met dat bestand. Hij wilde tijd winnen om zijn Tamil Tijgers militair te versterken, aldus kolonel Karuna. „We kregen van hem te horen dat we deze gesprekken (over vrede) nog een jaar of vijf moesten laten voortslepen, zodat ik (Prabhakaran) in staat ben wapens aan te schaffen en ons klaar te maken voor de volgende fase van de strijd”.

De woorden van Karuna bevestigen het vermoeden van haviken in de Srilankese regering dat de Tamil Tijgers in 2002 slechts een tactische stap terug deden. Het toen gesloten bestand maakte een voorlopig einde aan de burgeroorlog die sinds 1983 al aan meer dan 68.000 mensen het leven had gekost. Sinds vorig jaar wordt er weer gevochten. (Reuters, BBC).