Liverpool ontmaskert armzalig PSV

Invaller Patrick Kluivert in duel met verdediger Javier Mascherano van Liverpool. Foto Bas Czerwinski 03-04-2007, EINDHOVEN. PSV - LIVERPOOL FC. KLUIVERT IN DUEL MET FABIO AURELIO FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

PSV0Liverpool3

Ruststand 0-1. 27. Gerrard 0-1, 49. Riise 0-2, 63. Crouch 0-3. Scheidsrechter: Layec (Fra). Toeschouwers: 35.000.

Eindhoven, 4 april. - De afstraffing door Liverpool levert PSV in elk geval één voordeel op: de ploeg kan zich nu helemaal richten op de strijd om de landstitel.

Na de 3-0 nederlaag gisteravond in de thuiswedstrijd van de kwartfinale in de Champions League was bij de PSV’ers zelfs opluchting te bespeuren. „We kunnen nu op één front vol gas geven, want aan de halve finale hoeven we niet meer te denken. Ik geloof niet in sprookjes”, zei verdediger Jan Kromkamp.

Coach Ronald Koeman: „Als ik het voor elkaar krijg mijn spelers nog enig geloof te geven op een goede afloop, dan hoor ik niet thuis op deze aarde. Met dit resultaat is het niet realistisch om nog te denken aan de halve finale.” En aanvoerder Phillip Cocu: „Ik ben er doodziek van. Het kwaliteitsverschil was gewoon te groot. We zullen zaterdagavond tegen NEC moeten knokken voor een goed resultaat. PSV kan wel weer eens een overwinning gebruiken.”

PSV koesterde de hoop dat het duel met Liverpool iets extra’s los zou kunnen maken. Met een goed resultaat in een Europese wedstrijd zou de formatie van Koeman zelfvertrouwen kunnen tanken. Vorige maand slaagde de ploeg er met kunst- en vliegwerk in favoriete Arsenal uit te schakelen, maar een nieuwe stunt bleef gisteravond tegen The Reds uit. PSV zette de klok jaren terug en vertoonde dezelfde gebreken als het naïeve elftal dat in 2002 thuis met 4-0 van Arsenal verloor. Te veel spelers uit de smalle selectie van de Nederlandse kampioen zijn niet geschikt voor het hoogste niveau. Het gemis van Alex en Arouna Koné kwam niet eerder zo duidelijk aan het licht.

Als het optreden tegen Liverpool kon worden gezien als een examen voor de spelers van wie het contract afloopt, dan zijn Diego Tardelli, Sun Xiang en Patrick Kluivert gezakt. De Braziliaan Tardelli heeft dit seizoen nauwelijks aangetoond dat hij een groot talent is. De huurling van São Caetano zou normaal gesproken allang naar het tweede plan zijn verwezen, ware het niet dat Koeman domweg geen andere aanvallers heeft.

Zaterdag kreeg de zestienjarige Genaro Zeefuik nog de voorkeur boven de Zuid-Amerikaan, maar tegen Liverpool was het talent niet speelgerechtigd. Tardelli begon voor de vierde keer in de basis in de Champions League en stelde vier keer keer teleur. Het kan niet anders of de 21-jarige aanvaller is aan zijn laatste weken bezig in Eindhoven.

Sun Xiang kreeg de ondankbare taak om na de rust de geblesseerd uitgevallen Jefferson Farfán te vervangen. De Peruaan kampt net als Alex en Ibrahim Afellay met een hamstringblessure. De technische staf van PSV had de Chinees Sun Xiang vorig jaar tijdens een trainingsstage eigenlijk al te licht bevonden, maar hij werd bij gebrek aan beter in de winterstop toch naar Eindhoven gehaald. Sun Xiang viel tegen Liverpool alleen op door zijn zwarte handschoenen. Hij speelde ronduit zwak. Net zoals dat van de meeste PSV’ers na rust. Invaller Kluivert toonde wederom aan dat zijn beste tijd al jaren voorbij is. De spits doet er goed aan na dit seizoen te stoppen.

Van de vaste krachten presteerde Edison Méndez weer ondermaats. De Ecuadoraan mag van geluk spreken dat PSV zijn huurcontract al wel omzette in een langdurige verbintenis, want ook hij speelt slechts nog bij gebrek aan alternatieven. Méndez had voor een groot deel schuld aan de openingstreffer van Liverpool. Na bijna een half uur spelen liet hij zomaar Steve Finnan weglopen die de bal op het hoofd van Steve Gerrard legde. Het doelpunt van de aanvoerder van Liverpool was een mokerslag voor PSV dat zich niet meer herstelde. Na rust was de koploper van de eredivisie een speelbal van de nummer drie uit de Premier League.

Ronald Koeman beschikte over te weinig spelers die goed genoeg zijn voor het hoogste niveau in Europa. Voor een deel mag StanValckx zich dat aantrekken. De technisch manager slaagde er niet in tijdens de winterstop de nodige versterkingen te halen. Daardoor was succes in de Champions League bij voorbaat al uitgesloten en komt zelfs het kampioenschap nog in gevaar. Met middelmatige spelers als Tardelli, Sun Xiang, Kluivert en Méndez zal het al moeilijk genoeg worden Ajax voor te blijven. Desondanks Cocu wanhoopt niet. „We gaan ons niet zomaar gewonnen geven.” Daarmee doelde de aanvoerder niet meer op de return in Liverpool, maar op de competitieduels met NEC, FC Twente, FC Utrecht en Vitesse.