Kind dat niet op zijn naam reageert heeft vaak een stoornis

rotterdam. Kinderen van een jaar die niet reageren op hun naam, hebben waarschijnlijk een ontwikkelingsstoornis, aldus Californische psychologen. Het was al jaren bekend dat baby`s en peuters die later autistisch blijken, vaak niet naar hun naam luisteren. Nu is berekend hoe gevoelig zo`n test is. Bij het onderzoek roept de tester, buiten zicht, de naam van het kind drie keer terwijl de baby aan het spelen is. Een gezond kind van één reageert vrijwel altijd de eerste of tweede keer. De onderzoekers waarschuwen wel dat zo`n test geen uitsluitsel geeft. Er zijn ook kinderen die `slagen` voor de naamtoets en die later toch een ontwikkelingsstoornis blijken te hebben. De test is vooral bedoeld voor kinderen met een verhoogde kans op autisme, omdat ze bijvoorbeeld een oudere broer of zus hebben met die aandoening. Het onderzoek staat in Archives of Pediatric and Adolescent Medicine (april).