Kamp Zeist alternatief voor proces

Justitie houdt het kamp Zeist achter de hand als alternatief voor de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Zittingen in de zaak tegen Holleeder kunnen naar Zeist uitwijken als daar aanleiding voor is. Minister Hirsch Ballin maakte dat gisteren bekend in antwoord op vragen in de Tweede Kamer.

Volgens Hirsch Ballin was de aanslag van maandag op de beveiligde ‘bunker’ in Osdorp „een poging om de rechtstaat in Nederland in het ongerede te brengen”. Voorafgaand aan het megaproces waren er dreigingsanalyses gemaakt. Die gaven aan dat de kans op de waarschijnlijkheid van een ernstig incident ‘gemiddeld’ waren. Hirsch Ballin gaf in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid H. Brinkman (PVV) aan dat er vooralsnog geen aanleiding is om de zitting te verhuizen naar een andere locatie. Wel zijn er inmiddels maatregelen genomen om het gebouw beter te bewaken. Brinkman noemde de aanslagen het gevolg van „schromelijke onderschatting” van de risico’s.

Hirsch Ballin is vlak na de aanslag persoonlijk betrokken geweest bij de beslissing om de zitting tegen Holleeder hoe dan ook te laten doorgaan. Hij werd er om 04.15 uur op de hoogte gesteld door procureurs-generaal Harm Brouwer.