Kamer: verplicht diploma halen

De gedeeltelijke leerplicht voor 17-jarigen wordt zeer waarschijnlijk vervangen door een kwalificatieplicht voor jongeren tot achttien jaar. Een wetsvoorstel met deze strekking van de ChristenUnie is gisteren positief ontvangen door de Tweede Kamer, en zal naar verwachting volgende week unaniem worden gesteund.

De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen een startkwalificatie moeten halen. Bij het verlaten van het onderwijs moeten ze minimaal een diploma havo, vwo of mbo-2 op zak hebben. De gedeeltelijke of partiële leerplicht geldt voor jongeren die na de volledige leerplicht, als ze 16 zijn, meteen van school gaan om te werken. Zij mogen niet fulltime werken, maar moeten een jaar lang nog één of twee dagen naar een onderwijsinstelling. Volgens CU-fractievoorzitter Arie Slob mist een deel van deze jongeren de druk om in het onderwijs te blijven.

Slob noemt het voorstel een voorafje. „Dit wetsvoorstel is maar een klein onderdeeltje van een veel grotere aanpak van het voortijdig schoolverlaten. In Nederland verdwijnen nog steeds zo’n 56.000 leerlingen per jaar zonder startkwalificatie uit het onderwijs.” Het voorstel loopt vooruit op een wetsvoorstel over een leerwerkplicht. In eerste instantie was deze leerwerkplicht bedoeld voor jongeren tot 22 jaar, maar het kabinet wil dat verhogen naar 27 jaar.

De CU-fractievoorzitter beseft dat een kwalificatieplicht niet alle uitval oplost. „Er zijn jongeren met psychosociale problemen. Anderen maken een verkeerde keuze bij een vervolgopleiding en lopen daardoor vast. Het is een gecompliceerd probleem, maar dat betekent niet dat je niks moet doen.”