‘Gebruik DigiD van je buurman’

Doe je belastingaangifte met behulp van de digitale handtekening (DigiD) van iemand anders, bijvoorbeeld je buurman. Dat adviseert de Belastingdienst particulieren die hun DigiD kwijt zijn of niet op tijd hebben geactiveerd. Op die manier wordt de wachttijd van vijf werkdagen – die staat voor een DigiD-aanvraag – omzeild en kan er op tijd aangifte worden gedaan.

Particulieren hebben dit jaar tot 6 april de tijd voor hun aangifte. Als je dat via internet wil doen, moet je daarvoor dit jaar over een DigiD beschikken met inlognaam en wachtwoord. De DigiD functioneert als een persoonlijke digitale handtekening, gekoppeld aan het burgerservicenummer (het oude sofinummer) en de adresgegevens.

Het advies om de DigiD van je partner of buurman te gebruiken, wordt gegeven bij de informatienummers van zowel de Belastingdienst als DigiD. „Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de overheid dit adviseert”, zegt woordvoerder Emiel Bunck van de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs. „Met een DigiD kan persoonlijke informatie worden opgevraagd en gewijzigd. De overheid schaadt hiermee de rechtsbescherming van burgers.”

DigiD werd in 2003 ingevoerd om burgers efficiënter te laten communiceren met overheidsinstellingen als de IB-Groep (studiefinanciering), uitkeringsinstantie UWV, arbeidsbureau CWI en de gemeenten. Kees Keuzenkamp van het ministerie van Binnenlandse Zaken, wees eind februari in het programma Radar nog op de strenge controle van de adresgegevens, „om te voorkomen dat iemand anders met je DigiD aan de haal gaat”.

Karin van de Kerkhof van het Genootschap van Informatie Beveiligers vindt het advies „op zijn zachtst gezegd onverstandig. Vanuit beveiligingsoogpunt is dit zelfs onaanvaardbaar.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat de informatienummers adviseren om de DigiD van iemand anders te gebruiken. Maar het beleid is inmiddels gewijzigd. „Het mag voortaan niet meer”, zegt een woordvoerder. „We komen er nu meteen tegen in actie.”

Het blijft wel mogelijk om aangifte te doen met de DigiD van iemand anders, maar er wordt vanaf nu expliciet op gewezen dat diegene zijn inlognaam en wachtwoord strikt geheim moet houden. „Feitelijk machtig je zo je buurman om namens jou aangifte te doen”, aldus de woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

Meer dan vier miljoen mensen hebben al met een DigiD aangifte gedaan. Hoeveel mensen de DigiD van iemand anders hebben gebruikt, wil de dienst niet bekendmaken.