Fiscus raadde gebruik DigiD buurman aan

Mensen die belastingaangifte doen, is geadviseerd dit jaar hun aangifte te ondertekenen met de digitale handtekening (DigiD) van iemand anders, bijvoorbeeld hun buurman.

De Belastingtelefoon heeft dit tot gisteren geadviseerd aan particulieren die hun DigiD kwijt zijn of niet op tijd hebben geactiveerd.

„Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de overheid dit adviseert”, zegt woordvoerder Emiel Bunck van de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs. „Met een DigiD kan persoonlijke informatie worden opgevraagd en gewijzigd. De overheid schaadt hiermee de rechtsbescherming van burgers.”

Het advies wordt inmiddels niet meer gegeven, aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken, het ministerie dat verantwoordelijk is voor de DigiD. „Het mag voortaan niet meer. We komen er nu meteen tegen in actie. Niemand mag zijn DigiD zomaar afstaan.”

Particulieren die hun aangifte via internet willen doen, moeten dit jaar over een digitale handtekening beschikken: een inlognaam en wachtwoord. De DigiD functioneert als een persoonlijke digitale handtekening voor toegang tot overheidsdiensten, gekoppeld aan het burgerservicenummer (het oude sofinummer) en de adresgegevens. Het advies de DigiD van iemand anders te gebruiken, is gegeven bij de informatienummers van zowel Belastingdienst als DigiD.

Tweede Kamerleden reageren verbluft op de mogelijkheid aangifte te doen met andermans DigiD. „Het lijkt een mogelijkheid voor misbruik. Ik vraag me af of de Belastingdienst nagedacht heeft over de consequenties”, zegt Kamerlid Jules Kortenhorst (CDA).

Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming (VVD) gaat vragen stellen aan staatssecretaris De Jager (Belastingen, CDA). „Dit is een oproep tot fraude van de Belastingdienst, te gek voor woorden. Kennelijk zijn we voor het lapje gehouden met de DigiD. Er is sprake van een schijnveiligheid. Ik wil weten waarom een kostbare operatie is uitgevoerd om de digitale handtekening te introduceren als iedereen die kan gebruiken en die veiligheid niet bestaat.”

De overheid heeft DigiD in 2003 ingevoerd om burgers efficiënter te laten communiceren met overheidsinstellingen als de IB-Groep (studiefinanciering), uitkeringsinstantie UWV, arbeidsbureau CWI en gemeenten. Kees Keuzenkamp van Binnenlandse Zaken wees eind februari in het televisieprogramma Radar nog op de strenge controle van de adresgegevens, „om te voorkomen dat iemand anders met je DigiD aan de haal gaat”.

Meer dan vier miljoen mensen hebben al met een DigiD aangifte gedaan. Hoeveel mensen de DigiD van iemand anders hebben gebruikt, wil de Belastingdienst niet bekendmaken. „Met DigiD kun je de aangifte van iemand anders alleen versturen, maar uiteindelijk blijft de belastingplichtige verantwoordelijk voor de aangifte”, zegt een woordvoerder.

Fiscus: pagina 17