Finale zesde zintuig en portret Rouvoet

1 In de finale van Op zoek naar het zesde zintuig worden drie paranormaal begaafden geblindeerd naar een onbekende plek gebracht. Wie voelt het best aan wat daar is gebeurd? Een beroving op straat, een uit de hand gelopen demonstratie op een plein, een liefdesmoord in een hotelkamer? En wie is de dader, loopt hij of zij nog vrij rond? Betrokkenen of slachtoffers uit de zaak vertellen achteraf of de suggesties kloppen. Een oud-politiecommissaris, een journaliste en een illusionist beoordelen de finalisten, die Liesbeth, Marchien en Petra heten. In deze laatste aflevering moeten zij onder meer vertellen hoe Chet Baker aan zijn einde is gekomen in Amsterdam. Hij viel uit het raam van een Amsterdams hotel. Was het een zelfmoord of een fataal ongeluk?

Zondag, Ned.1, 21.00u. Web: www.kro.nl

2 André Rouvoet, zoon van een groenteboer, bezorgde de ChristenUnie vorig jaar een verkiezingszege. Vooral in het debat over de nationaliteit van politica Ayaan Hirsi Ali maakte hij duidelijk dat zijn partij het sociale alternatief was voor het CDA. Nu is hij minister voor Jeugd en gezin in een kabinet met CDA en PvdA. Hij zorgde er onder meer voor dat ambtenaren mogen weigeren homo’s te trouwen. Programmamaker Fons de Poel maakte voor Profiel een portret van hem door de ogen van onder meer jeugdvriend Jan-Willem Smedema en politiek journalist Frits Wester.

Woensdag, Ned. 2, KRO, 22.50 u. Web: www.kro.nl

3In Amerika doen ze dat heel anders. Daar worden homo’s nog gewoon ‘genezen’ in streng christelijke heropvoedingskampen. Er zijn er in de VS meer dan 100 en de therapie wordt eufemistisch ‘heroriëntatie’ genoemd. De klinieken zeggen dat 30 procent van de homo’s hetero is bij vertrek. Critici noemend de instituten gevaarlijk. Homo’s die vinden dat ze hebben gefaald in de ogen van God, zouden suïcidaal kunnen worden.

World’s untold stories: afl. Gay conversion, zondag, CNN, 23.00u. Web: www.cnn.nl

4Voor de mensen die in een huisje op een bungalowpark zitten en op eerste Paasdag al zijn uitgepraat, is er de Telefilm: Eilandgasten. Met onder anderen Tygo Gernandt, Caro Lensen en Egbert Jan Weeber. In het gelijknamige boek van Vonne van der Meer beschrijft zij de mensen die gedurende één seizoen in een vakantiehuisje op Vlieland logeren. Hun teksten in het gastenboek zijn de rode draad. In de Telefilm zijn er twee huisjes, die naast elkaar liggen: dubbel zoveel intriges.

Zondag, Ned. 2, 20.30u. Web: www. ncrv.nl

Merel Thie

    • Merel Thie