Europese zigeunerliedjes door rondborstige diva’s

cd Gypsy Fanfare Ciocarlia, Queens and Kings Asphalt Tango Records ****-

cd Gypsy

Fanfare Ciocarlia, Queens and Kings

Asphalt Tango Records

****-

Na een wereldtournee van zeven jaar hadden de leden van het Roemeense Fanfare Ciocarlia nog nooit in hun eigen hoofdstad gespeeld. Zigeunermuziek werd in het Roemenië van Ceausescu niet gewaardeerd en dat veranderde in de jaren na zijn val maar mondjesmaat.

In december kwam de ommekeer, toen Fanfare Ciocarlia zijn eerste concert in Boekarest gaf, bijgestaan door grootheden uit de Europese zigeunermuziek: de Hongaarse urban-gypsy Mitsou, de oude Servische crooner Saban Bajramovic en de rondborstige diva’s Ljiljana Butler (Bosnië) en Esma Redzepova (Macedonië). Vooral de samenwerking met Kaloome was geslaagd. Helaas stierf de nestor van het orkest en voorvechter van zigeunercultuur, klarinettist Ioan Ivancea, voordat hij het concert mee kon maken. De plaat Queens and Kings is aan hem opgedragen.

Fanfare Ciocarlia treedt op: 27 mei op het Music Meeting festival in Nijmegen en 28 mei op het Gypsy Festival in Tilburg .

    • Elda Dorren