Europese Commissie wil impasse octrooi in Europa doorbreken

BRUSSEL. Er moet nu eindelijk werk worden gemaakt van een gemeenschappelijk Europees octrooi. Dat vindt Europees Commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) die daartoe gisteren voorstellen heeft gedaan. Hij hoopt daarmee de impasse te doorbreken die er al ruim twintig jaar over dit onderwerp bestaat in de Europese Unie. Volgens McCreevy is het huidige systeem van nationale patentregels onnodig duur voor bedrijven. Een patent aanvragen in dertien EU-landen bijvoorbeeld is elf keer zo duur als een octrooi-aanvraag in de Verenigde Staten en dertien keer zo duur als in Japan. McCreevy stelt voor in lidstaten een beperkt aantal rechtbanken aan te wijzen die verantwoordelijk zijn octrooizaken. Daarnaast zou het Europese Hof van Justitie in Luxemburg als beroepsrechter moeten fungeren. De lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement kunnen nu reageren op de voorstellen van Europees Commissaris Charlie McCreevy.