Drama voor rammelend PSV

Een verzwakt PSV verloor kansloos van Liverpool in de Champions League.

De verdedigende fouten werden door de Engelse club makkelijk afgestraft.

Steven Gerrard kopt gehinderd door Dirk Kuijt de eerste van drie Liverpool-doelpunten binnen. Foto Bas Czerwinski Liverpool's soccer player Steven Gerrard, top, leans on Dirk Kuyt as he scores a goal against PSV during the Champions League quarter-final first leg soccer match between PSV Eindhoven and Liverpool FC at the PSV stadium in Eindhoven, The Netherlands, Tuesday April 3, 2007. (AP Photo/Bas Czerwinski) Associated Press

PSV kan zich vanaf volgende week woensdag zeer waarschijnlijk volledig richten op de strijd om de landstitel. De aan alle kanten rammelende ploeg van trainer Ronald Koeman kreeg gisteravond een pak slaag van Liverpool (0-3) en mag zich met de return op Anfield Road nog voor de boeg vrijwel uitgeschakeld wanen in de Champions League.

Het stond vooraf vast dat PSV verzwakt aan de knock-outwedstrijden tegen Liverpool begon. Verdediger Alex is de rest van het seizoen herstellende van een blessure. Hij werd gisteravond enorm gemist. De chaos was enorm in de defensie van PSV, lange tijd dit seizoen een onneembare vesting. Timmy Simons vormde samen met Manuel Da Costa het onzekere centrale verdedigingsduo.

Ook spits Arouna Koné was niet tijdig fit. Daardoor werd Koeman gedwongen om in de aanval Jefferson Farfán te koppelen aan Diego Tardelli. Daarnaast miste PSV gisteravond Ibrahim Afellay. Hij werd vervangen door de wat defensiever ingestelde Mika Väyrinen. De jonge international Afellay kampte met een hamstringblessure en trainer Ronald Koeman wilde met het oog op de belangrijker geachte race om de landstitel geen risico’s lopen. In het recente verleden kampte Afellay vaker met spierblessures. Jong-Oranjecoach Foppe de Haan was voor de komst van Koeman van mening dat er in Eindhoven onverantwoord werd omgesprongen met de nu twintigjarige Utrechter. Afellay kreeg de hamstringklachten overigens zaterdag in het duel met NAC na anderhalve week van intensieve training en één interland bij het Oranje van Marco van Basten.

Koeman klaagde de laatste weken dat zijn selectie in vergelijking met de concurrentie te smal is. Het mag dan ook wel uiterst ongelukkig worden genoemd dat Ismail Aissati in de winterstop werd uitgeleend aan FC Twente. In Enschede ontpopte de achttienjarige middenvelder zich tot een van de dragende krachten bij de revelatie van dit seizoen. Twente beschikte al over een andere huurling van PSV: Otman Bakkal. De Eindhovense club wil beide spelers aan het einde van het seizoen weer terugroepen.

Over aanvaller Roy Beerens, die op huurbasis voor NEC uitkomt, heeft PSV volgens manager voetbalzaken Stan Valckx nog geen beslissing genomen. Ook hij was gisteravond dus zelfs niet als bankzitter beschikbaar.

In Engeland prepareren de topteams zich wel wat professioneler op een zwaar seizoen. De selecties zijn veel breder en de managers (lees: coaches) passen het befaamde rotatiesysteem toe. Zo kregen Steve Finnan en Sami Hyypiä afgelopen weekeinde rust voor het duel met Arsenal. Craig Bellamy, die het treffen met de Londenaren miste wegens lichte rib- en enkelklachten, was gisteravond weer opgenomen in de selectie. Maar in het basisteam moest hij toch plaatsmaken voor Peter Crouch. Liverpool won de generale repetitie tegen Arsenal overtuigend met 4-1.

De ploeg van coach Rafael Benitez begon dus met aanzienlijk meer zelfvertrouwen aan de confrontatie met PSV. De wedstrijd was in de beginfase nog een schaakspel. Behoedzaam manoeuvreerden beide teams naar elkaars doelen. In de zestiende minuut kreeg PSV de eerste waarschuwing van Liverpool. Doelman Gomes moest met een uiterste krachtsinspanning naar de linkerhoek voor een kopbal van Jamie Carragher. Ook PSV was even later dichtbij een openingstreffer. Väyrynen kreeg een vrije schietkans na een voorzet van Jan Kromkamp. De bal ging via een verdediger van Liverpool naast. Bij een goed opgezette aanval over de linkerkant van PSV sloeg de Engelse ploeg enkele minuten later toe. Edison Méndez liet Steve Finnan lopen. De Liverpool-verdediger zette voor waarna Steven Gerrard nog gehinderd door ploeggenoot Dirk Kuijt inkopte. Er stonden in totaal drie Engelse spelers vrij.

Meteen na de aftrap van de tweede helft gaf Liverpool vol gas en bezorgde PSV een volgende klap. John Arne Riise kon van afstand schieten omdat Da Costa zich omdraaide. De bal vloog onhoudbaar in het net: 0-2. Phillip Cocu en Méndez liepen op dat moment trekkebenend over het veld. De laatste werd kort daarna vervangen door Patrick Kluivert. Het drama voor PSV was compleet toen Crouch geheel vrij tussen drie Eindhovense verdedigers een voorzet van Finnan kon inkoppen (0-3).