Dirty Laundry: Loads of Prose

wass.jpgWat je voor 2.000 dollar krijgt in New York? Een appartement inclusief aparte slaapkamer, uitzicht op een muur en een huurcontract vol verboden. Geen huisdieren. Niet onderhuren. Wasmachine en droger verboden.

Lang leve ‘Dirty laundry: loads of prose‘ dan maar, een karavaan van jonge en onbekende auteurs die langs New Yorkse wasserettes trekt om voor te lezen uit eigen werk terwijl het wachten is op de machines die hun werk doen.

„Cafés en restaurants zijn echt geweldig als ontmoetingsplaats”, vertelt Dirty Laundry-oprichter Emily Rubin. „Maar ze sluiten mensen zonder geld uit. Een wasserette doet dat niet.” Bovendien heeft een wasserette iets magisch, vindt ze. „Als we wassen verschonen we onze vieze kant. In het openbaar.” En dat soort dingen.

De Giant Laundromat (58 wasmachines, zestig drogers, 24 uur per dag open) in de wijk Williamsburg was recent aan de beurt. De eigenaar heeft geen probleem met de luidsprekers die de standaard muzak probeerden te overstemmen, met bezoekers die op de machines klimmen.

Anderen wel. Een punkmeisje probeert haar zwarte T-shirts en ondergoed met afbeeldingen van de Britse ‘Union Jack’ netjes op te vouwen, maar haar weg naar de vouwtafel wordt versperd door kunstliefhebbers. Ze duwt wat tegen mensen aan. Haar oordeel: „geschift”.

Lees de rest vandaag in nrc.next (of wacht op de link die later volgt).