de leukste expo's in april

Schilderij van Max Beckmann, Amsterdam 1937 - 1947 deel van expositie in Van Gogh Museum apr. 2007

MAX BECKMANN

Van Gogh - en Bijbels Museum, Amsterdam, www.vangogh-museum.nl en www.bijbelsmuseum.nl. Van 6 april t/m 19 augustus.

Beckmann vluchtte in 1937 naar Amsterdam, waar hij tien jaar bleef. Aanleiding was de radiorede die Hitler hield in de aanloop naar de tentoonstelling Entartete Kunst. Daar hingen schilderijen van kunstenaars als Beckmann die door het regime als verderfelijk werden aangemerkt. Beckmann (1884-1950) wordt gezien als een van de meest spraakmakende Duitse kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij heeft grote invloed gehad op de moderne kunst. Vincent van Gogh vormde een belangrijke inspiratiebron.

JAMES NACHTWEYTestimony. Foam, Amsterdam, www.foam.nl. Tot 20 juni.

De fotograaf James Nachtwey beschouwt zichzelf als iemand die pleit voor vrede. Met zijn recente foto’s uit Irak biedt hij „het tegengif voor de oorlog”. „Ik geef mensen een stem.” Het feit dat mensen bereid zijn om hun leed met de wereld te delen betekent volgens Nachtwey dat zij ergens nog hoop koesteren. „En dat geeft mij de moed om door te gaan.”

RUUD VAN EMPELfotowerken (1996-2006). Museum Het Valkhof, Nijmegen. Tot en met 3 juni.

De eerste overzichtsexpositie van Ruud van Empel. Er hangen zo’n veertig foto’s uit diverse series. Hij begon begin jaren ‘90 met een paar collages met schaar en lijm. In die tijd deed hij de vormgeving van tv-series als Kreatief met kurk. Daarna ontdekte hij de Apple-computer. Zijn foto’s doen zich voor als registraties van de werkelijkheid, maar ze zijn het resultaat van weken en maanden zwoegen met photoshop tot het helemaal klopt.

KEITH TYSON Large Field Array. De Pont, Tilburg, www.depont.nl. T/m 17 juni.

Vijftig mensen bouwden jarenlang aan Large Field Array van Keith Tyson. Nu zijn de 300 sculpturen voor het eerst samen te zien. Bijna het hele vloeroppervlak wordt in beslag genomen door de beelden, in lange rijen opgesteld. De meeste werken hebben een kubusvorm en de opstelling is nog het beste te omschrijven als een combinatie tussen een labyrint en een Wunderkammer.

GAVIN TURKThe Negotiation of Purpose

GEM, Den Haag, www.fotomuseumdenhaag.nl. T/m 20 mei.

Gavin Turk werd opgestuwd door de Young British Artists, jonge kunstenaars die in de jaren ’90 wereldwijd furore maakte. Net als hij speelden zij met hun persoonlijkheid en het ironiseren van de kunstgeschiedenis. De grote roem voor YBA en Turk is voorbij; ze zijn zelf kunstgeschiedenis geworden.