De Cary Grant van nu

George Clooney maakt dames het hof zoals Cary Grant het deed.

Met een wisecrack en een grijns. Alleen is Clooneys grijns nog net wat breder.

George Clooney. Noem zijn naam en hele generaties vrouwen beginnen smachtend te zuchten. GEORGE CLOONEY stars as Jake Geismer in Warner Bros. Pictures' and Virtual Studios' dramatic thriller "The Good German," distributed by Warner Bros. Pictures. The film also stars Cate Blanchett and Tobey Maguire. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.
George Clooney. Noem zijn naam en hele generaties vrouwen beginnen smachtend te zuchten. GEORGE CLOONEY stars as Jake Geismer in Warner Bros. Pictures' and Virtual Studios' dramatic thriller "The Good German," distributed by Warner Bros. Pictures. The film also stars Cate Blanchett and Tobey Maguire. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. Gordon, Melinda Sue

George Clooney. Noem zijn naam en vermoedelijk wordt president George W. Bush dan een beetje bleekjes om de neus. Want er is de afgelopen jaren geen Hollywoodster geweest die zoveel kritiek heeft geleverd op de oorlogszucht en het paranoïde complotdenken van de Amerikaanse president als Clooney. De acteur wijdde er zelfs de twee films aan die hij zelf regisseerde: Confessions of a Dangerous Mind (2002) en Good Night, and Good Luck (2005). Beide verhalen zijn gesitueerd in een veilig verleden, maar verwijzen duidelijk vol venijn naar het heden. En hij initieerde en nam de hoofdrol op zich in Syriana (Stephen Gaghan, 2005), een film over de olieverslaving van de westerse wereld. Voor die rol ontving hij prompt een Oscar.

George Clooney. Noem zijn naam en hele generaties vrouwen beginnen smachtend te zuchten. Van meisjes voor wie hij nog veilig te oud is, tot oma’s die in hem hun eigen jeugdhelden herkennen. En alles wat daar tussen zit? Dromen alle vruchtbare en huwbare vrouwen wel eens van George Clooney? Vast wel. Dat hij ze zo kordaat het hof maakt als Jennifer Lopez in Out of Sight of Catherine Zeta-Jones in Intolerable Cruelty, precies zoals die helden van onze grootmoeders – Clark Gable, Humphrey Bogart en vooral Cary Grant – dat deden: met een wisecrack en een grijns.

Laatstgenoemde ster uit de gouden jaren veertig en vijftig wordt door Clooney immers zelf ook als zijn grote voorbeeld genoemd. Cary Grant is charmant. Hij is zo charmant dat het misschien wel zijn enige eigenschap is. Voor filmmakers en filmkijkers is dat verrukkelijk. Je hebt altijd aan je fantasie genoeg. Hoe is dat in het echte leven met Clooney? Daar glimlacht hij zo afstandelijk over dat je het eigenlijk niet wilt weten. Dames komen en gaan. En hoe zit het met de mannen? Zou biseksualiteit de Cary Grant-touch van ‘Gorgeous George’ verklaren? Nicole Kidman en Michelle Pfeiffer durfden ooit met hem te wedden dat hij niet voor z’n veertigste vader zou zijn. Voor 10.000 dollar per persoon. Daags na zijn veertigste verjaardag kregen ze het geld retour. Met een nieuwe uitdaging erbij: ‘double or nothing’ als ze hem tegen wilden spreken dat hij op z’n vijftigste nog steeds vrijgezel zou zijn. En volgens de Hollywoodfolklore is de spannendste date die hij kan bedenken een fietstochtje.

Hoe dan ook. Na The Good German mag er geen twijfel meer over bestaan. George Clooney is eigenlijk de kleurenheld uit het zwart-wittijdperk. Zoals we zien in de onvervalste film noir The Good German, waarin hij als sexy ‘everyman’ valt voor een femme fatale. George Clooney lijkt alleen nog veel meer te verbergen te hebben dan voorbeeld Cary Grant. Zijn grijns is namelijk breder.