Bloed van oud-renner Ullrich bij dopingdokter

Bij de omstreden Spaanse dokter Eufemanio Fuentes is wel degelijk bloed gevonden van de Duitse oud-renner Jan Ullrich. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat bloed met de aanduidingen ‘Jan’, ‘nummer 1’ of ‘zoon van Rudi’ afkomstig is van Ullrich. Dat heeft de officier van justitie Friedrich Apostel gisteren in Bonn bekendgemaakt. In totaal bleken negen zakjes bloed uit de koelkast van Fuentes toe te behoren aan de voormalige winnaar van de Tour de France.

Ullrich maakte eind februari bekend dat hij een einde maakte aan zijn professionele wielerloopbaan, tien maanden nadat zijn naam werd genoemd in Operacion Puerto. Dat is het onderzoek van de Spaanse justitie naar de praktijken van Fuentes. Ullrich heeft steeds gezegd dat hij geen verboden middelen gebruikte en geen contact had met de Spaanse dopingarts. Hij was zelfs bereid om speeksel af te staan, om het DNA daarvan te kunnen vergelijken met de bloedzakjes bij Fuentes.

Volgens de Duitse tv-zender WDR werden de bloedstalen vorige week opgehaald in Spanje en vergeleken met het speeksel-DNA. Daarop maakte de Duitse justitie nu bekend dat het bloed wel degelijk van Ullrich is. De winnaar van de Tour de France van 1997 reageerde al kort via zijn website. Hij zegt niet uit te sluiten dat er met de stalen is geknoeid.

Ullrichs advocaten menen dat dit niets aan de situatie verandert. „Ullrich is zo vaak bloed afgenomen. Bovendien waren we er niet bij toen de monsters werden vergeleken”, aldus Peter-Michael Diestel.

Apostel daarentegen suggereerde dat als het bloed uit het zakje ‘nummer 1’ van Ullrich is, het in de stukken vermelde groeihormoon, insuline en testosteron met dezelfde code bedoeld was voor de Duitse renner. De Duitse justitie zei dat het onderzoek gewoon doorgaat.

De Duitse justitie wou nog niet zeggen wanneer er een officiële klacht komt tegen Ullrich. Hij wordt verdacht van bedrog ten nadele van zijn toenmalige werkgever, de wielerploeg T-mobile. Zijn Belgische begeleider Rudy Pevenage kan eveneens een strafzaak tegemoet zien. Hij wordt verdacht van hulp bij verboden praktijken en overtreding van de geneesmiddelenwet.

Operacion Puerto bracht ongeveer vijftig sporters in opspraak. Acht wielrenners, onder wie de favorieten Ullrich en Ivan Basso, werden daarop door hun ploeg geschorst, waardoor ze niet konden starten in de Tour van 2006. Een rechter besloot begin vorige maand om niemand te vervolgen omdat er geen sprake was van strafbare feiten , maar het Spaanse Openbaar Ministerie ging tegen die beslissing in beroep.