Bloed Ullrich bij Spaanse dopingarts

Een deel van het bloed dat bij de Spaanse dopingarts Eufemanio Fuentes is aangetroffen, blijkt afkomstig te zijn van wielrenner Jan Ullrich.

Dit heeft DNA-onderzoek in Duitsland uitgewezen, zo maakte officier van justitie Friedrich Apostel gisteren bekend.

De 33-jarige Ullrich, die eind februari als gevolg van de dopingverdenkingen zijn carrière beëindigde, heeft altijd ontkend contact te hebben gehad met Fuentes die verscheidene sporters voorzien zou hebben van gemanipuleerd bloed. De beschuldigingen dat de voormalige Tourwinnaar voor ten minste 35.000 euro verboden prestatiebevorderende middelen had besteld bij de Madrileense arts, heeft hij altijd bestreden. „In mijn hele carrière heb ik nooit iemand benadeeld of pijn gedaan”, verklaarde hij in februari bij zijn vertrek.

Ullrich miste vorig jaar zomer de Tour de France als gevolg van verdenkingen over zijn betrokkenheid bij het Spaanse bloeddopingschandaal. Vlak voor de start werd uit gegevens van de Spaanse politie duidelijk dat wielrenners als Ullrich, Ivan Basso en Francisco Mancebo in het klantenbestand van Fuentes voorkwamen. Zonder dat er harde bewijzen voor handen waren, hebben de genoemde renners toen door de ploegleiders zelf een startverbod gekregen. Mancebo en Ullrich zijn inmiddels gestopt, terwijl Basso na zijn ontslag bij CSC tekende bij Discovery.

Ullrichs advocaten zijn gisteren op de hoogte gebracht van het resultaat van de DNA-tests. Een van hen bevestigde een fax te hebben gekregen, maar hij vindt niet dat sprake is van een nieuwe situatie. „Dit bewijst helemaal niets. Ullrich is zo vaak bloed afgenomen. Bovendien waren we er niet bij toen de bloedmonsters werden vergeleken.” Het Duitse sensatiekrant Bild sprak van een „dramatische onthulling”, maar volgens Ullrichs advocaten kan de uitkomst ook het gevolg van „manipulatie” zijn, nadat eerder al „onregelmatigheden” in Spanje en bij „de internationale wielerautoriteiten” zouden hebben plaatsgevonden. Volgens de Duitse wielerfederatie bevestigt de uitkomst van het bloedonderzoek „onze bangste vermoedens”.

De officier van justitie noemde het DNA-bewijs gisteren een „belangrijke indicatie” voor de betekenis die vrijgegeven Spaanse documenten in principe hebben. Behalve epo, waarmee het afgenomen bloed verrijkt werd, wordt in die stukken ook melding gemaakt van groeihormoon, insuline en testosteron. Het Openbaar Ministerie maakte gisteren niet bekend wanneer de officiële aanklacht tegen Ullrich zal worden ingediend. Hem zal onder meer bedrog ten laste worden gesteld. Zijn Belgische vertrouwensman Rudy Pevenage kan eveneens een strafzaak tegemoet zien wegens hulp bij de verboden praktijken en overtreding van de geneesmiddelenwet.

Onlangs besliste de rechter in Spanje dat in de dopingzaak rond Fuentes, genaamd Operacion Puerto, niemand zal worden vervolgd, omdat de dopingpraktijken niet illegaal bleken. Het OM ging in beroep tegen die beslissing. Inmiddels kent Spanje een strengere anti-dopingwet.