Bijna gestorven na zelf plukken paddestoelen

. Drie Nederlanders zijn afgelopen jaar bijna gestorven door het eten van een soep van zelf geplukte paddestoelen. Het drietal vergiftigde zichzelf met de groene knolammoniet, geplukt in de buurt van Zierikzee. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) schreef afgelopen weekeinde hoe de drie gered werden, dankzij een medicijn dat een koerier op stel en sprong uit Duitsland bracht.

Wie ooit een paddestoelengids gelezen heeft, kent de reputatie van de groene knolamaniet (Amanita phalloides). Steeds gaat de foto van de trotse wit-groene zwam vergezeld van een doodshoofdje, of op zijn minst een paddestoel met een dik kruis erdoor.

Eén zwam bevat een hoeveelheid gif die dodelijk is voor een mens. Het gif blijft dagenlang circuleren in het lichaam en doodt de lever- en niercellen. Na ongeveer een week biedt alleen een levertransplantatie nog redding.

In Nederland gebeurt zo’n ongeluk vrijwel nooit. Paddestoelen plukken geldt hier, anders dan in onze buurlanden, als een ongezonde gewoonte. De drie vijftigers hadden in september samen soep gekookt en zich daarna een voor een op de eerste hulp gemeld in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, met buikpijn en diarree. Ze overleefden dankzij een combinatie van een hoge dosis penicilline, een antioxidant, en het tegengif silibinine.

Het is een distelextract dat Duitse artsen gebruiken, maar in Nederland is het niet te krijgen. Een koerier bracht snel één dosis uit een ziekenhuis in Bonn, waarmee de ziekste vrouw als eerste een infuus kreeg. De andere doses kwamen binnen een etmaal, ook uit Duitsland. De artsen concluderen dat silibinine, ondanks dat het 4.000 euro per patiënt kost, „in ons land beschikbaar moet zijn”.

Op http://fungi.fvlmedia.dk staan afbeeldingen van paddestoelen, zodat je weet welke je eet.