Beschadigde `Denker` op museumweekend

LAREN. Het beschadigde afgietsel van het beeld De Denker van Auguste Rodin is tijdens het museumweekend op 14 en 15 april nog eenmaal te zien in het Singer Museum in Laren. Dieven stalen het beeld op 17 januari door dwars door de hekken van de beeldentuin te rijden. Enkele dagen later werd het werk zwaar beschadigd teruggevonden. Het beeld mist een been en er zijn pogingen gedaan om het afgietsel in stukken te zagen zodat het omgesmolten kon worden. Het is mogelijk de laatste keer dat het publiek het beeld kan zien. Het museum moet nog besluiten wat er met het beeld gaat gebeuren. De dieven namen in januari behalve het afgietsel van De Denker nog zes andere bronzen beelden mee. Het geld dat het museum tijdens het museumweekeinde april verdient met de entreegelden gaat naar het herstel van de beeldentuin. Daarvoor is 250.000 euro nodig. Inmiddels is ruim 150.000 euro opgehaald. Voor de diefstallen zijn zes mannen aangehouden. Zij moeten binnenkort voor de rechter verschijnen. Volgens justitie zijn de mannen ook verantwoordelijk voor tientallen andere kunstroven, inbraken en diefstallen.