Aspergenest

12 dikke witte asperges12 groene asperges20 kwarteleitjesca. 50 g fijnbladige veldsla4 volle eetl. mayonaise2 eetl. geknipte bieslook

Heel veel groente wordt geïmporteerd en ligt daardoor het hele jaar in de winkels. Het is nog even wachten op de eerste Hollandse asperges van de koude grond, maar dankzij het klimaat in onder andere Marokko en Spanje kunnen we al vanaf half februari asperges uit die landen eten. In Spanje wordt ongeveer 400 ton asperges geteeld. In Marokko 1600 ton, 500 ton meer dan vorig jaar.

Vandaag een recept voor vier personen voor een paasgerecht dat als lunchgerecht of voorgerecht kan dienen. Het is een nestje van witte en groene asperges dat wordt gevuld met kwarteleitjes.

Bereiding: schil de witte asperges niet te zuinig. Snijd een stukje van de houtige onderkant van de steel. Doe hetzelfde bij de groene asperges. Héél dunne groene asperges hoeven niet geschild te worden. Kook de asperges in licht gezouten water beetgaar in aparte pannen. De groene en witte asperges hebben meestal een verschillende gaartijd. Voor witte asperges is dat ongeveer 15 tot 25 minuten. Voor groene asperges ongeveer 10 tot 15 minuten.

Kook intussen de kwarteleitjes circa 2 minuten. Spoel ze af met koud water. Prik in de onderkant van de asperges om te controleren of ze beetgaar zijn. Schep de asperges voorzichtig in een vergiet en zorg dat de kopjes heel blijven. Laat de asperges goed uitlekken. Eerst in de vergiet en daarna nog even op een schone theedoek of een servet. Bouw van de groene en witte asperges op de borden een nestje. Houd een opening in het midden vrij. Leg in deze opening een plukje veldsla. Deze slasoort wordt ook wel Amsterdams vet genoemd.

Leg per bord vijf gepelde of ongepelde kwarteleitjes. Zet een kom met bij voorkeur zelfgemaakte mayonaise op tafel waar de bieslook doorheen is geroerd.

Anne Scheepmaker

Morgen: warme gevulde eieren