Aristocratisch onderkoeld

cd klassiek Eleonore Pameijer en Frans van Ruth, Reveries FutureClassics 062 ***--

cd klassiek

Eleonore Pameijer en Frans van Ruth, Reveries

FutureClassics 062

***--

Een unieke gevoelswereld hebben de Franse composities voor soloblazers en piano uit de eerste helft van de vorige eeuw. Caplet, Aubert, Durey, Tailleferre: de componisten zijn nu bij het grote publiek niet zo bekend meer, maar die klank is uit duizenden herkenbaar. Lichtvoetig melancholisch, soms hartverscheurend, maar toch steeds aristocratisch onderkoeld.

Fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Frans van Ruth namen een aantal werken voor fluit en piano. Elk gezocht groot gebaar mijden ze, de muziek klinkt natuurlijk en geconcentreerd. Misschien wat te egaal om een cd lang te blijven boeien, maar de individuele stukken komt het vaak juist ten goede. De Sonate pour flûte et piano (1957) van Francis Poulenc sluit het geheel af. Pameijer had zich hier soms toch echt wel wat kwader mogen maken, maar niettemin overtuigt de uitvoering met speels gekwinkeleer en oprechte ontroering.