Acciona grote winnaar

Eindelijk is de rust in Spanje weergekeerd. De opsplitsing van Endesa lijkt eerder een soort Pax Romana, georkestreerd door het Italiaanse Enel en het Spaanse Acciona, dan de Spaanse oplossing waarop de regering had gehoopt. Het Duitse Eon zal zijn bod op het grootste nutsbedrijf van Spanje laten vallen, zodat de weg wordt geplaveid voor Enel en Acciona. Deze twee bedrijven, die samen 46 procent van Endesa bezitten, kunnen dan hun eigen bod van 41 euro per aandeel lanceren. In ruil voor zijn terugtrekking zal Eon wat bezittingen verwerven.

De grote winnaar in dit verhaal is Acciona, dat voor zichzelf een indrukwekkende overeenkomst uit het vuur heeft gesleept. Het Spaanse bedrijf, dat wordt geleid door Jose Manuel Entrecanales, heeft het financiële risico van zijn investering bij Enel weten te leggen. En als de twee partners het oneens worden, kan het zijn belang in Endesa tussen 2010 en 2017 verkopen tegen een bodemprijs – die ieder jaar stijgt in lijn met de rente – van 41 euro per aandeel. Of het mag als eerste een keuze maken uit een hele reeks aan bezittingen. Acciona heeft al een papieren winst van 1,3 miljard euro geboekt op een met veel geleend geld gefinancierde investering die het bedrijf tot nu toe slechts 2 miljard euro heeft gekost. De ‘put-optie’, die werkt als een kapitaalverzekering met een looptijd van tien jaar, is eveneens ongelooflijk waardevol.

En dat is nog niet alles. Het Spaanse conglomeraat zal meer zeggenschap over Endesa krijgen dan zijn belang van 25 procent rechtvaardigt. Net iets meer dan 50 procent van de Endesa-aandelen zullen in het bezit komen van een nieuwe onderneming, die op haar beurt voor net iets meer dan 50 procent eigendom zal zijn van Acciona.

Dit is de hoge prijs die Enel heeft moeten betalen om te kunnen winnen. De Italianen zullen na een investering van minimaal 30 miljard euro nog steeds niet de onbelemmerde zeggenschap over het Spaanse elektriciteitsconcern in handen hebben.

De Duitsers hebben daarentegen hun zin niet gekregen, voornamelijk doordat ze er niet in zijn geslaagd Acciona een aanbod te doen dat het bedrijf niet kon weigeren. Maar dit kon wel eens een geluk bij een ongeluk zijn. Eon moest voor zijn jongste bod financieel gezien immers tot het uiterste gaan. Het voortzetten van de rommelige strijd was geen erg aantrekkelijke optie, gezien het enorme aantal rechtszaken dat inmiddels is aangespannen. En nu is het Eon tenminste gelukt er nog iets uit te slepen. De Duitsers mogen de Europese activiteiten van Endesa kopen voor zo’n 10 miljard euro, evenals Endesa’s Spaanse dochteronderneming Viesgo. Eon zal dan nog steeds genoeg financieringsmogelijkheden overhouden om nieuwe overeenkomsten te kunnen sluiten of geld aan zijn aandeelhouders terug te geven.

De verliezer is de Spaanse regering, wier protectionistische bemoeizucht er niet in is geslaagd een nationale kampioen te bewerkstelligen. Ook heeft zij de opsplitsing van Endesa niet kunnen verhinderen. Maar Acciona heeft voor zichzelf op heldere en slimme wijze een ontsnappingsroute uitgestippeld.

Fiona Maharg-Bravo

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld