1 Treinen kijken

Het station van het Limburgse Voerendaal, enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog. Foto stationsweb.nl

Alles over treinen

www.stationsweb.nl

Trein 119 vertrok precies om 7.26 uur van station Haarlem. Na tussenstops in Leiden, Den Haag HS, en Delft reed de 119 om zestien minuten voor negen het eindpunt, station Rotterdam, binnen. Althans, zo ging dat in de zomer van 1911. De historische vertrekstaat van station Haarlem (geopend in 1839) is de nieuwste aanwinst op stationsweb.nl. Deze site, van beheerder Wichor Bramer, is zeer uitgebreid wat betreft treinen en sporen. Een greep: een kaart met alle bestaande en verdwenen spoorlijnen, alle typen stationsgebouwen en hun architecten, de geschiedenis van het spoor, de spoorwegmaatschappijen die in ons land actief zijn of waren, en nu dus (in opbouw) de historische dienstregelingen. Grootste blikvanger is een overzicht van 1.380 bestaande en verdwenen stations, inclusief 11.818 foto’s. Nederlands grootste online verzameling stationsfoto’s, aldus de site. Voor alle duidelijkheid: Wichor Bramer maakt de site voor trein- en spoorliefhebbers en werkt niet voor de NS. Al weet niet iedereen dat. Zo luidt vraag twee onder de FAQ: „Hebt u mijn portemonnee, telefoon, paraplu etc gevonden?” (OV)