‘Zij betaalt als we uit eten gaan’

Karlijn Hermsen (28) werkt 32 uur per week als groepsleider van verstandelijk gehandicapten in Gennep, via een uitzendbureau. Salaris: 1.700 euro bruto per maandHuur: 760 euroBoodschappen: 300 euroAuto: rijlessen 200 euro per maand Karlijn Hermsen Foto Flip Franssen Nederland, Nijmegen, 28-3-2007 Karlijn Hansen Foto: Flip Franssen. voor de rubriek verdienen & uitgeven Franssen, Flip

Karlijn Hermsen (28) werkt 32 uur per week als groepsleider van verstandelijk gehandicapten in Gennep, via een uitzendbureau. Salaris: 1700 euro bruto per maandHuur: 760 euroBoodschappen: 300 euroAuto: rijlessen 200 euro per maand

Is het niet onvoordelig om te werken via een uitzendbureau?

„Gek genoeg verdien ik nu nog iets meer dan toen ik een vaste baan had in dezelfde sector. Ik weet niet precies waar dat door komt. Natuurlijk loop ik wel het risico dat er een week geen werk is, maar tot nu toe heb ik eerder werk moeten afhouden. Er is veel vraag naar begeleiders van verstandelijk gehandicapten. Het is zwaar werk en het verloop van werknemers is daarom groot.

„Mijn vorige baan heb ik opgezegd omdat ik een moeilijk jaar had gehad, privé en op het werk. Omdat toen onzeker was of ik direct werk zou vinden, heb ik met mijn vriendin afgesproken dat ik van haar kon lenen. Inmiddels is me al een paar keer een vaste baan aangeboden, maar die heb ik geweigerd. Ik zoek een functie waar ik echt voor kan gaan, waar ik mijn ervaring in kwijt kan.”

Is er een bepaald salaris dat je wilt verdienen?

„Ik wil wel meer gaan verdienen met een nieuwe baan. Dat zou over een paar jaar ongeveer 2200 netto moeten zijn, gezien de ervaring die ik heb. Ik ben tot nu toe best een softie geweest in salarisonderhandelingen en je merkt dat dat toch ten koste gaat van je beloning. In deze sector verdien je sowieso niet veel, dat is nu eenmaal zo. Anderen schrikken nog wel eens als ik vertel wat mijn salaris is. Maar ik kan wel een stapje hoger aan het werk, ik heb een hbo-diploma en een post-hbo-opleiding en werk nu op mbo-niveau. In salarisonderhandelingen zal ik laten blijken dat ik weet hoeveel ik zou moeten verdienen. Anderzijds, als er echt een leuke baan is waarmee ik 1800 euro verdien, dan weiger ik die niet.”

Hoe heb je het financieel geregeld met je partner?

„Mijn vriendin en ik wonen samen, maar we hebben nu nog aparte rekeningen. Dat willen we binnenkort gaan veranderen. Nu kijken we gewoon af en toe eens of een van de twee die week iets meer heeft betaald. Zij heeft trouwens wel iets meer spaargeld, dus ze betaalt iets vaker als we uit eten gaan, maar we bekijken het niet zo op de cent. Uiteindelijk willen we een huis gaan kopen. Ik hoop dat ik tegen die tijd maandelijks ook iets apart kan zetten, want vroeger spaarde ik altijd wel. Maar nu, met dure rijlessen, terwijl het rijden maar niet willen lukken, is dat er even niet van gekomen.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk