Ziekenhuisbacterie vaker resistent

rotterdam, 3 april. Steeds vaker zijn bacteriën in Nederlandse ziekenhuizen resistent tegen een veel gebruikte soort antibiotica, de fluoroquinolonen. Dat meldde het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde het afgelopen weekeinde, in een artikel over resistentie in Europa. De schrijvers benadrukken wel dat resistentie in het algemeen nog weinig voorkomt in Nederland. Tegen fluoroquinolonen, die in de jaren tachtig op de markt kwamen, is nu in Nederland 5 tot 10 procent van de Escherichia coli-bacteriën resistent. Normaal zijn deze onschuldig, maar bij verzwakte patiënten kunnen ze gevaarlijke infecties veroorzaken. Er waren al aanwijzingen dat een andere vorm van resistentie bij onder andere E. coli algemener wordt, tegen penicillines en cefalosporines. Dat zijn eveneens populaire, maar oudere antibiotica.