Verzoenender toon Londen en Teheran

Een wat verzoenender toon in zowel Londen als Teheran geeft aan dat een oplossing van het conflict over de Iraanse gevangenhouding van 15 Britse zeelieden binnen bereik zou kunnen komen.

De Britse premier Tony Blair zei vanochtend dat de komende twee dagen „tamelijk kritiek” zijn, nadat Irans belangrijkste internationale onderhandelaar Ali Larijani had gezegd dat de zaak kan worden opgelost. „Als ze dit langs diplomatieke weg willen oplossen, staat de deur open”, zo zei Blair.

Larijani, die vooral bekend is als nucleaire onderhandelaar, zei gisteren in een vraaggesprek met de Britse televisiezender Channel 4 dat er geen noodzaak is de 15 Britten te berechten, zoals in Teheran eerder wel is gesuggereerd. Iran beschuldigt de matrozen en mariniers van schending van de internationale wateren, en heeft hen dat ook op video en in brieven laten bekennen. Londen zegt dat ze zich op het moment van hun gevangenneming op 23 maart in Iraakse wateren bevonden.

„We zijn er niet in geïnteresseerd om deze kwestie ingewikkelder te laten worden”, aldus Larijani. Hij bevestigde ook eerdere berichten uit Londen dat er diplomatieke contacten aan de gang zijn.

De Britse regering antwoordde gisteravond al dat ze het verlangen deelt naar snelle vooruitgang. „Er blijven enkele meningsverschillen tussen ons, maar we kunnen bevestigen dat we zijn [Larijani’s] voorkeur delen voor vroege bilaterale gesprekken om een diplomatieke oplossing voor dit probleem te vinden”, aldus een woordvoerster van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Teheran via zijn Zwitserse belangenbehartigers om informatie gevraagd over een ex-FBI-agent die al weken wordt vermist in het zuiden van Iran. Volgens de FBI werkt de man, die tien jaar geleden met pensioen was gegaan, niet als contractant voor de organisatie. De Amerikaanse televisiezender CNN meldde dat hij werkte voor een particulier televisiebedrijf dat in Iran interviews probeerde te regelen. Hij zou begin maart zijn verdwenen. (AP, Reuters, AFP)