Tsunami treft eilandje Ghizo

De Solomon-eilanden, ten noordoosten van Australië, zijn zondagavond Nederlandse tijd getroffen door een tsunami. Zeker vijftien mensen zijn verdronken. Het zwaarst getroffen lijkt het stadje Gizo op het eilandje Ghizo, in het westelijke deel van de eilandengroep. Volgens ooggetuigen werden huizen aan de kust door metershoge golven overspoeld en zijn inwoners met het water mee gesleurd. De tsunami volgde op een aardbeving met een kracht van 8 op de schaal van Richter, waarvan het epicentrum zo’n 45 kilometer van Gizo verwijderd was. Het vissersstadje is bij buitenlandse toeristen vooral in trek voor duikvakanties. Volgens de premier van de westelijke provincies van de Solomon-eilanden, Alex Lokopio, was er van tevoren geen waarschuwing voor de tsunami. „De aardbeving was de waarschuwing”, zei hij. Wel werd daarna tijdelijk een alarm afgegeven voor de hele regio. (BBC, AP)