Tot 11.000 banen bij postbedrijf TNT weg

Bij TNT Post, de grootste particuliere werkgever van Nederland, verliezen de komende tweeënhalf jaar zeker 6.500 van de 58.000 werknemers hun baan. Het verlies kan oplopen tot 11.000 banen.

Dit heeft het bedrijf in Hoofddorp vandaag bekendgemaakt. Gedwongen ontslag is volgens TNT niet uit te sluiten.

Het aantal medewerkers dat moet vertrekken kan beperkt blijven tot 6.500 à 7.000 als vakbonden en werknemers instemmen met aanpassing van de arbeidsvoorwaarden, zegt TNT. Het bedrijf doelt hiermee op loonsverlaging en flexibeler werktijden. Als dat niet lukt, is het werk van 11.000 mensen in het geding.

„Het is kiezen tussen twee kwaden. Er verdwijnen óf meer banen óf mensen leveren een deel van hun salaris in”, zegt een TNT-woordvoerder. De reorganisatie betreft het hele bedrijf, maar raakt vooral de postbezorgers. Ook wil TNT een soort vertrekpremie invoeren, door de bedrijfsleiding omschreven als „maatregelen om medewerkers te stimuleren het bedrijf te verlaten”.

Vakbond Abvakabo FNV zegt in een reactie dat dit de werknemers voor een moeilijke keuze stelt. Bestuurder Anneke Stevens: „Het komt wel vaker voor dat werknemers op deze manier voor een keuze worden gesteld, maar telkens als het gebeurt, is het heel heftig. Dit veroorzaakt veel onrust.” De bond zal over een paar weken met eigen voorstellen komen in reactie op dit plan.

TNT kondigde eind vorig jaar een kostenbesparing van 300 miljoen euro aan. De vandaag bekendgemaakte reorganisatie is de concretisering hiervan. Het bedrijf zegt tot de maatregelen te zijn gedwongen door de toenemende concurrentie op de postmarkt en door ‘postsubstitutie’, zoals e-mail. In Nederland zijn twee andere postbestellers actief: Selekt Mail van Deutsche Post en Sandd. Tot woede van TNT betalen beide bedrijven hun personeel minder dan TNT. „Bij ons is en blijft sprake van hoogwaardige arbeid. Alle werknemers blijven onder een cao vallen. De twee concurrenten kennen alleen laagwaardige arbeid”, verklaarde TNT-topman Peter Bakker nog vorige week.

„Grote onzin”, zo reageert zijn collega bij Selekt Mail, John Kuiper. „TNT gaat nu precies hetzelfde doen als wij: tijdelijke, goedkope arbeidskrachten inzetten.”

TNT heeft nog altijd het monopolie op persoonlijke post (brieven, bankafschriften) tot 50 gram. Het vorige kabinet heeft besloten tot afschaffing hiervan per 1 januari 2008.

TNT: pagina 13