Televisie Voorkeur

Chanel (logo) BBC

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor verstandelijk beperkten die diep in de schulden zitten. In een reportage wordt onderzocht of deze mensen in bescherming moeten worden genomen tegen kredietbanken en postorderbedrijven, die zelf geen gehoor geven aan expliciete verzoeken van hulpverlenende instanties. Verder: de meeste Nederlanders vinden het een public-relationsstunt dat de ministers de komende honderd dagen het land ingaan. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de Sociale Dienst in Utrecht waar de baliemedewerkers dagelijks te maken hebben met bedreigingen, scheldpartijen en soms zelfs met geweld. Een verborgen camera legt de werkomstandigheden vast. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken reageert en wil extra maatregelen om het geweld tegen overheidsdienaren tegen te gaan. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Uitslag van een nieuwe enquête over de politieke voorkeur van de FNV-leden, eerder door de FNV zelf georganiseerd, maar geheim gehouden. Jan Marijnissen reageert op het onderzoek en op de commotie na zijn uitspraken over de dubbele nationaliteit. Verder verslag vanuit de Eerste Kamer die zich buigt over de regeringsverklaring. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

De film van mijn leven. Weerzien met mensen die een hoofdrol speelden in een human interest-documentaire. Voor de documentaire De Wonderjaren werd in 1998 de zwangerschap van de toen 16-jarige Cindy Magerman gevolgd. Cindy, en de nu 9-jarige Keanu, worden opnieuw opgezocht. Later op de avond volgt de oorspronkelijke documentaire. België 2 (Canvas). 20.50-21.25 & 0.05-0.50u.

informatief

Tot de dood ons scheidt: Duran en Maureen Renkema. Stellen vertellen over liefde in het zicht van de dood. Samen met de kinderen gaan Duran en Maureen Renkema drie dagen naar Ameland. Ze vertellen daar wat de ziekte MS, die is geconstateerd bij Maureen, voor gevolgen heeft voor hun relatie en het gezin. Ned.2, 20.50-21.15u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is Harm Edens, mede bekend van het satirische programma Dit was het nieuws! en de presentatie van de voorronde van het Nationaal Songfestival. Het gesprek gaat onder meer over de grenzen van de humor. Muziek van de Nederlandse popzangeres Martine Bond. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Felix Rottenberg vertelt als juryvoorzitter over De Tegel, een nieuwe prijs voor de journalistiek, fluitist Chris Hinze en rapper Raymzter praten over hun samenwerking en hoe zij proberen om jazz met hiphop en wereldmuziek te combineren. Tafelheer is Giel Beelen. Ned.3, 19.30-20.10u.

Het elfde uur. Janneke Vlot, het wonder van Bleskensgraaf, stapte na achttien jaar tijdens een genezingsbijeenkomst uit haar rolstoel, genezen van de posttraumatische dystrofie. De medici hebben er geen verklaring voor. Verder: in 2006 emigreerden 132 duizend Nederlanders, een record. Rosa Koelemeijer vertelt over haar emigratie en haar boek Hollandse Bergen. Schrijfster Vonne van der Meer praat over haar nieuwste roman Take 7. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Rita Verdonk vertelt over de persprijs De Tegel. Zij is gastspreker bij de uitreiking van de Tegels tijdens het Feest voor de Journalistiek vanavond in het Muziektheater aan het IJ. Verder onder anderen Nina Jurna, RTL-correspondent in Suriname, over haar boek Standplaats Paramaribo en Marjan Schwegman, de nieuwe voorzitter van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Ned.1, 23.00-23.55u.

consument

Opgelicht. Een botenbouwer die niet levert en klachten beantwoordt met verdachtmakingen en bedreigingen. Verder wordt onder meer via de verborgen camera aangetoond hoe makkelijk iemand als zogenaamde hulpbehoevende oplichterstrucs kan uithalen. Ned. 1, 21.05-21.45u.

sport

NOS UEFA Champions League. Voorbeschouwing op de voetbalwedstrijd PSV - Liverpool, een reportage over PSV’er Xiang Sun, de eerste Chinees ooit in de Champions League, en een interview met Liverpool-aanvoerder Steven Gerrard, om 20.40 gevolgd door een rechtstreeks verslag van de eerste helft. In de pauze een analyse van Johan Cruijff, voorafgaande aan de tweede helft van de wedstrijd. Om 22.40 nabeschouwing met Cruijff, Tom Egberts en Jack van Gelder. Ned.3, 20.00-23.-5u.

Digitaal kanaal

Cultura. Arjen Fortuin, redacteur van NRC Handelsblad, praat over Lucebert (1924-1994) naar aanleiding van een expositie in het Stedelijk Museum Schiedam. Ook aandacht voor de nieuwe bundel van Jacques Hamelink. Daarna Lucebert. De Moerasruiter uit het paradijs (1979), waarin Bert Schierbeek Lucebert spreekt in zijn atelier in Spanje, gevolgd door een portret aan de hand van foto’s en filmbeelden. Ook in Lucebert (1983) om 21.00 uur een portret van de kunstenaar. Verder een interview naar aanleiding van de uitreiking van de Grote Prijs der Nederlandse Letteren in 1983. In een archief-aflevering van Literaire ontmoetingen praat schrijfster Andreas Burnier (1931-2002) met de dichter Jacques Hamelink. www.cultura.nl