Stroperij bedreigt bosolifanten Congo

Rotterdam, 3 april. Bosolifanten worden ernstig bedreigd door stropers die het diepe oerwoud van de Democratische Republiek Congo intrekken over nieuw aangelegde wegen. Dat concluderen wetenschappers in een studie die gisteren is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology. De auteurs onderzochten in totaal 60.000 vierkante kilometer `beschermd` natuurgebied op aanwijzingen voor de aanwezigheid van olifanten (poep) of mensen (hakbijlsporen, patronen, kampplaatsen). Ze ontdekten in totaal 53 kampplaatsen van stropers met karkassen van olifanten zonder slagtanden. De olifanten kwamen steevast vaker voor op grotere afstand van wegen en op plaatsen waar minder mensen woonden. Op meer dan 45 kilometer van wegen werden geen gestroopte karkassen meer gevonden.