Streaming of per post

Online videotheken veroveren de markt. Met veel obscure actiefilms.

Wie goed zoekt, vindt ook kwaliteit.

Penelope Cruz in ‘Abre los ojos’ van Alejandro Amenabar. Abre Los Ojos Year: 1997 Director: Alejandro Amenabar Penelope Cruz PHOTOS12

‘Aanrader: Intensive Care’, staat op de site van online videotheek moviestream.planet.nl. Intensive care, was dat niet die legendarisch slechte film waarin Nada van Nie en Koen Wouters elkaar in een hysterische horrorgreep houden? Moviestream is met zijn ‘collectie’ van 39 films geen aanrader in het aanbod van online videotheken. De meeste keuze biedt Moviemile, met zo’n 1000 filmhuisfilms en de allernieuwste dvd’s, maar daarvoor moet je wel een abonnement nemen dat je verplicht maandelijks een aantal dvd’s af te nemen. Keeno en Plus-dvd werken op dezelfde wijze. Allemaal hebben ze een ruim aanbod, met zowel recente arthousefilms als de nieuwste Bond, Casino Royale. Maar op populaire films zal je vaak even moeten wachten, die krijg je alleen thuis gestuurd als hij beschikbaar is.

Als tegenhanger van de korte filmfragmenten op YouTube veroveren de online videotheken steeds meer markt. Er zijn drie soorten ‘films op aanvraag’: streaming video, die direct op de computer of tv te bekijken is, films die legaal gedownload kunnen worden en films die per post worden opgestuurd. Streaming video is snel en vrijblijvend, maar slechter van kwaliteit, en het grootste nadeel is dat het aanbod voornamelijk uit bagger bestaat, tenzij je Bloodgnome of Scarecrow gone wild altijd al had willen zien. Het is dus flink zoeken naar goede films, maar ze zijn er wel: Direct Movie biedt Filmmuseum-films als Alejandro Agresti’s Buenos Aires vice versa, De kersenpluk en Hollands licht aan, direct te bekijken voor 2,99 euro. Ook Robert De Niro’s A Bronx tale staat erop. Voor Ed Wood-fans zijn er B-filmparels als Bride of the monster en Plan 9 from outer space.

Een ruimere collectie heeft RTL Video met streaming video’s van Sweet and lowdown (Woody Allen), Another day in paradise (Larry Clark), Tape (Richard Linklater), The Spanish prisoner (David Mamet) en Cronaca di un amore (Michelangelo Antonioni). Elke film kun je vijf minuten gratis bekijken, zodat je voor nop kunt genieten van de beginscène van Alex van Warmerdams Abel, met het driekoppige gezin aan een gezellige kerstontbijt („ík kibbel niet”). Zo ook Turks fruit en Karakter. Wel met onderbreking: halverwege moet je nog een keer betalen om verder te kunnen kijken.

De Ster Videotheek heeft streaming video’s van Abre los ojos (3,99 euro), Code 46 en Far from heaven, maar dan heb je de hoogtepunten wel zo’n beetje gehad. Nog minder keus heeft Free Record Shop, waar je vanaf 9,99 euro een beperkt aantal films kunt downloaden. Daar zitten wel toppers tussen als Syriana, JFK, The Matrix en GoodFellas.

Wie niet maalt om vertoningskwaliteit, kan terecht op Cinema Now waar je gratis films als The shooting (met Jack Nicholson), Carnival of souls en Night flight from Moscow (met Henry Fonda) onscherp kunt bekijken.

Voor onvermoeibare festivaltijgers heeft het Rotterdams Filmfestival 50 eigen Tiger-films online gezet, zodat je direct toegang krijgt tot 25 Watts, Abre los ojos (hier voor 2,99 euro) en Het is een schone dag geweest van Jos de Putter. Het Nederlands Film Festival kent sinds vorig jaar het Online Filmfestival, een virtueel festival waar vanaf 1 mei een nieuwe lichting korte films is te zien. Iedereen kan zijn film inzenden, waarna op het Nederlands Film Festival de winnaar van de Publieksprijs bekend wordt gemaakt.

De meest unieke collectie films is te vinden op UBU web, ‘The YouTube of the Avant-Garde’, met gratis korte films en audiowerk van beeldend kunstenaars en experimentelefilmmakers. Van Un chant d’amour van Jean Genet en situationist Guy Debord tot kunstenaar Joseph Beuys die in Filz tv (1970) met bokshandschoenen voor de tv zit. Een mooi beeld voor de filmkijker van de toekomst.

    • Mariska Graveland