Stefan Schöler

Hij heeft de Duitse nationaliteit, speelt jazzmuziek, bezocht een bijbelschool, heeft een vrouw en twee kinderen en woont in Arnhem. Met zo’n profiel kom je niet op de Nederlandse televisie en met zijn debuut-cd Introducing Stefan Schöler maakt hij het zichzelf nog moeilijker. Want wie wil er luisteren naar een musicus die geen standards speelt, geen beroemde (gast)musici mee laat doen en niet op de hoes van zijn album laat zetten dat hij ‘eigenlijk’ een genie is?

Hoewel Schöler meedeelt geen retrokunst te willen maken, lijkt hij zo weggelopen uit de jaren vijftig. Zijn fraseringen zijn rafelig, het instrument waarop hij speelt is geen Steinway Grand of Bösendorfer maar een Yamaha c5 piano met aanleg voor artritis. Dat deze pianist desondanks toch ‘communiceert’ is te danken aan een soort poëtisch talent dat waarschijnlijk alleen is besteed aan hen die vertrouwd zijn met de zijstraten van de bebopjazz. Wie nog nooit naar muzikanten als Argonne Thornton, Elmo Hope, Gildo Mahones en Dick Twardzik heeft geluisterd, kan deze pianist misschien beter nog even een tijdje laten wachten. Dit is een plaat voor gelouterde jazzo’s en Schöler is pas 31.

Frans van Leeuwen

Stefan Schöler Trio: Introducing (EGPRO stsc 0506-1). www.stefanscholer.com