Staat nog niet in beroep om Erkel

De Nederlandse regering betreurt dat haar vordering in verband met de vrijlating van de in 2002 in Dagestan ontvoerde Nederlander Arjan Erkel vorige maand is afgewezen door een Zwitserse rechter. Toch gaat Nederland vooralsnog niet in hoger beroep. Dat blijkt uit gisteren door minister Verhagen (Buitenlandse zaken, CDA) beantwoorde kamervragen van Kamerlid Van Baalen (VVD).

De regering blijft wel bij haar standpunt dat het omstreden bedrag, 770.000 euro, een voorschot was aan Erkels werkgever, het Zwitserse Artsen zonder Grenzen. Buitenlandse Zaken had het bedrag naar eigen zeggen in 2004 voorgeschoten, toen Artsen zonder Grenzen het losgeld van een miljoen euro voor Erkels vrijlating, zelf niet kon betalen.

Buitenlandse Zaken gaat mogelijk nog in beroep omdat de Nederlandse regering niet wil dat er een precedent ontstaat, waarbij ontvoerders denken dat Nederland bereid is tot de betaling van losgeld voor zijn burgers.

De rechter bepaalde verder dat Nederland Artsen zonder Grenzen nog 46.000 euro schuldig is omdat de partijen geacht werden een maatschappelijke samenwerking van 4/5 en 1/5 aan te gaan.