Scholen sluiten hielp bij griepgolf

rotterdam, 3 april. Het sluiten van scholen, kerken en theaters had een gunstige uitwerking op het verloop van de Spaanse Griep in de Verenigde Staten. Twee teams van epidemiologen (een Nederlands-Brits en een Amerikaans) maakten dat op uit historische gegevens over het verloop van de epidemie, in de herfst van 1918. Ze laten zien dat vooral de steden die vroeg dergelijke maatregelen namen - binnen enkele dagen na de eerste zieken - er baat bij hadden. Dan vielen er in de hele griepgolf wat minder doden, maar vooral stierven er minder mensen tegelijk. Het `uitrekken` van een epidemie is belangrijk, want de samenleving wordt zo minder ontwricht. In een pandemie zou men zo ook meer tijd hebben om een vaccin te produceren. De epidemiologen laten ook zien dat het gevaarlijk is om de maatregelen weer na enkele weken te versoepelen: dan volgt een tweede griepgolf. De studies verschenen gisteren in Proceedings of the National Academy of Sciences.