Russisch Aeroflot wil Alitalia overnemen

Het Russische staatsbedrijf Aeroflot heeft zich gisteren gemeld als koper voor de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Dat maakte het Italiaanse ministerie van Financiën gisteren bekend. De Italiaanse staat, nu nog voor 49,9 procent eigenaar van Alitalia, wil zich voor juni ontdoen van 39,9 procent van de aandelen van het gewezen staatsbedrijf.

Aeroflot behoort tot de drie overgebleven bieders in de eerste fase van de privatisering. Ze hebben tot 16 april de tijd om een voorlopig bod te doen. De Italiaanse staat behoudt 10 procent van Alitalia en eist dat de koper haar ‘nationale identiteit’ respecteert.

Alitalia liet vorig week een verlies van 405 miljoen euro noteren en heeft een schuld van 1,1 miljard euro. Analisten ramen de waarde van Alitalia op circa 1,9 miljard euro.

Mocht het bod van Aeroflot slagen, dan markeert het de eerste grote Europese overname door het Russische staatsbedrijf. Vorig jaar kocht Vnesjtorgbank, de gewezen handelsbank van de Sovjet-Unie, al 5 procent in EADS, de eigenaar van vliegtuigbouwer Airbus. Een openlijk verzoek van president Poetin om meer Russische invloed in EADS wordt afgehouden.

Het bod komt op een moment dat de Russische civiele luchtvaartindustrie, ondanks een serie fusies, door technologische achterstand en financieringsproblemen wankelt. Analisten zien weinig synergie tussen Alitalia en Aeroflot. Wel kan Alitalia het Russische staatsbedrijf helpen de hoge belastingen op het leasen of kopen van buitenlandse toestellen te omzeilen.

Aeroflot biedt in een consortium met UniCredit, de grootste Italiaanse bank, dat 5 procent van het bod financiert. De twee andere gegadigden zijn een consortium van de investeerders Texas Pacific en Matlin Patterson in samenwerking met de bank Mediobanca.