Rond operatie Achilles heerst doodse stilte

Wat is er deze week gebeurd rond de missie in Uruzgan? Over operatie Achilles geen nieuws. En de KRO maakt een ‘docusoap’ over zes Nederlandse soldaten.

Er komt verbazend weinig nieuws van de operatie Achilles in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand, terwijl deze operatie door de NAVO toch is aangekondigd als ‘grootste NAVO-offensief ooit’ tegen de Talibaan in Afghanistan.

Van een veiligstelling van de Kajaki-stuwdam, waar Achilles om begonnen was, is door de NAVO nog geen melding gemaakt. Volgens het Franse persbureau AFP worden de Talibaan door de inzet van Nederlandse troepen wel gehinderd in het oversteken van de grens tussen het slagveld in Helmand en de ‘Nederlandse’ provincie Uruzgan. Maar ze steken zonder probleem over naar een andere provincie, Nimroz, waar geen NAVO-contingent is.

Ook in de rest van de provincie Helmand, waar de Britten de controle uitoefenen, is het zeker niet rustig. Volgens het IWPR – het Institute for War and Peace Reporting – lijdt de provinciehoofdstad Lashkar Gah onder een toenemend aantal aanslagen en moorden. Het plaatsje Musa Qala, waar eind januari een moeizaam bestand tussen dorpsoudsten en opstandelingen eindigde met een herovering door de Talibaan, is nog steeds in handen van de Talibaan, hoewel de NAVO in februari beloofde het te zullen heroveren. In de omgeving van Musa Qala werden door de Talibaan deze week drie Afghanen opgehangen. Ze werden ervan beschuldigd inlichtingen te hebben gegeven aan NAVO-soldaten.

In Afghanistan zelf gaat veel aandacht uit naar de gevolgen van de overstromingen. Volgens de Verenigde Naties zijn 20.000 mensen in verschillende delen van het land uit hun huis verdreven en zijn tenminste 51 Afghanen door overstromingen en modderstromen om het leven gekomen. Maar er zijn ook meldingen van hinderlagen en aanslagen door de Talibaan: een autobom in de provincie Laghman (vier, volgens sommige bronnen vijf kinderen gedood), gevechten op de weg van Kandahar naar de grens met Pakistan (dertien Talibaan en drie Afghaanse politieagenten gedood), twee Canadezen die in de provincie Kandahar gewond raakten door een mijn.

Daarbij vergeleken is – niet voor het eerst – de ‘Nederlandse’ provincie Uruzgan nog steeds een wonder van rust. Het grootste nieuws deze week uit de Nederlandse hoofdbasis bij Tarin Kowt betroffen de opnamen, door de KRO, van een ‘docusoap’ over de belevenissen van zes Nederlandse militairen. De serie moet ‘Uruzgan Kamp Holland’ gaan heten. Verder hebben volgens AFP de Canadezen, wegens tekort aan manschappen, de post Martello ontruimd. Deze ligt halverwege de weg tussen de stad Kandahar en de Nederlandse basis in Tarin Kowt. Die basis was een belangrijk steunpunt bij Nederlandse transporten over de weg.

Wie de nieuwsvoorziening van de zijde van de Talibaan wil volgen, kan nu terecht op de website Voice of Jihad, die een dagelijks nieuwsoverzicht biedt. Soms lijken de berichten op partijdig herschreven meldingen van Westerse persbureaus, maar er wordt ook melding gemaakt van voorvallen waarover nergens anders is bericht. In de afgelopen week had Voice of Jihad maar één bericht uit Uruzgan, over de dood van elf ‘huurlingen’ – misschien worden Afghaanse regeringssoldaten bedoeld – in Charchini, een plaats buiten de Nederlandse ‘inktvlek’.

De website Voice of Jihad: www.alemarah.8rf.com