Roemenië verder met rompkabinet

Na het uiteenvallen van zijn regeringscoalitie presenteerde de Roemeense premier Calin Popescu Tariceanu gisteren een nieuw kabinet, een minderheidsregering van Tariceanu’s partij van liberalen (PNL) en de Democratische Unie van Hongaren in Roemenië (UDMR).

Het is de voorlopige uitkomst van een al maanden voortslepend conflict tussen de PNL en de Democratische Partij (PD) die in een alliantie eind 2004 nog de verkiezingen wonnen. Het verlies destijds van de PSD (sociaal-democraten), voortgekomen uit de voormalige communistische partij, werd door de Europese Unie als een veelbelovend signaal gezien. Met de PSD in de oppositie en de hervormers aan de macht leek Roemenië klaar om de rechtspraak te reorganiseren en de strijd tegen corruptie aan te gaan.

Maar ruim twee jaar later, en drie maanden na de toetreding van Roemenië tot de EU, is het ‘hervormingsblok’ gevallen. Het is het resultaat van „een ordinaire politieke machtsstrijd”, volgens analisten in Boekarest.

„Sommige politici koesteren grote dromen voor zichzelf, maar kleine dromen voor hun land,” reageerde de Roemeense president Traian Basescu, met een duidelijke verwijzing naar premier Tariceanu. Basescu, gelieerd aan de PD en een politieke tegenstrever van Tariceanu, noemt de nieuwe regering ‘ongeldig’ en dringt aan op vervroegde verkiezingen.

Hervormingsgezinde ministers als Monica Macovei (Justitie) en Sebastian Vladescu (Financiën) worden vervangen door politici uit het vriendennetwerk van Tariceanu. De premier rekent in het parlement op steun van de PSD, de partij die zich de afgelopen twee jaar verzette tegen tal van hervormingen.

In Boekarest wordt de kans klein geacht dat Tariceanu’s verzwakte rompkabinet kan functioneren. „Ze halen het misschien wel tot de verkiezingen in 2008,” zegt politiek analist Alina Mungiu-Pippidi. „Maar wat kunnen ze nog? De anti-hervormingsgezinden hebben weer de meerderheid in het parlement.”