Ogen en oren van Ronald Koeman

Koeman staat voor de derde keer in vier jaar bij de laatste acht in de Champions League.

Assistent Tonny Bruins Slot heeft tegenstander Liverpool tot op het bot geanalyseerd.

Dirk Kuijt is het lachende middelpunt tijdens de stadiontraining van Liverpool. Foto Bas Czerwinski 02-04-2007, EINDHOVEN. DIRK KUYT LACHT VOOR AANVANG VAN DE TRAINING MET LIVERPOOL. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Meesterspion Tonny Bruins Slot maakt nog altijd graag gebruik van de oneliners van voetballegende Johan Cruijff. „Waar onze tactiek tegen Liverpool op gebaseerd is? We willen altijd een beetje Hollands gaan spelen. Als wij de bal hebben kan de tegenstander nooit scoren. Zo zei mijn leermeester dat altijd. En ik denk dat hij gelijk heeft”, stelt de 60-jarige assistent-trainer van Ronald Koeman na de training van PSV. En dan met een grijns: „Wie niet sterk is moet slim zijn. Zo is het toch?”

Bruins Slot vestigde in 1974 voor het eerst zijn naam als analist toen hij als rechterhand van FC Amsterdam-trainer Pim van de Meent de zwakte van Inter Milaan in kaart bracht. In een historisch Europa-Cupduel versloegen de Amsterdammers de Italianen in San Siro met 2-1. Later werd Bruins Slot bekend als de ogen en oren van Cruijff. Vanaf 1985 werkte hij elf jaar lang met hem samen bij Ajax en Barcelona. Het duo won landstitels, de Europa Cup voor bekerwinnaars (met Ajax in 1987) en de Europa Cup voor landskampioenen (met Barcelona in 1992) met Ronald Koeman als matchwinnaar. In 1996 trad Bruins Slot als hoofd jeugdopleiding en scout in dienst van PSV, maar dat werd geen succes. Hij werd in Eindhoven verantwoordelijk gehouden voor een reeks miskopen en vertrok in 1999 als assistent-trainer naar Ajax.

Ronald Koeman stelde Bruins Slot in 2001 in Amsterdam aan als zijn rechterhand. De hoofdtrainer gelooft zo heilig in de scherpe analyses van de Amsterdammer dat hij hem meenam naar Benfica en PSV. Bruins Slot probeert in de aanloop naar de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Champions League alle zwaktes van Liverpool bloot te leggen. De formatie van de Spanjaard Rafael Benítez kent weinig geheimen voor de oud-voetballer van DWS, FC Zaanstreek, AZ ’67 en Blauw Wit, maar toch ging hij afgelopen zaterdag nog één keer op bezoek op Anfield Road. Voor de ogen van Bruins Slot speelde Liverpool het Londense Arsenal met 4-1 van de mat. Spits Peter Crouch was met drie goals de grote man. „Ongelooflijk alles wat die Crouch deed lukte”, verzucht Bruins Slot. „De ploeg gaat nu eindelijk de vruchten plukken van het rotatiesysteem. De spelers van Liverpool ogen fris, maar over twee wedstrijden krijgen we altijd kansen. Dan ben je ook afhankelijk van de geluksfactor.”

Bruins Slot is van mening dat PSV het geluk tegen de Engelse voetbalgrootmacht zelf kan afdwingen. Volgens de voormalige assistent van Cruijff is het dan ook geen toeval dat Ronald Koeman met zijn hulp een opvallende reeks tegen clubs uit de Premier League heeft neergezet. Vorig seizoen was het tweetal namens het Portugese Benfica verantwoordelijk voor de uitschakeling van Manchester United en Liverpool. En vorige maand schakelden ze met PSV de torenhoge favoriet Arsenal uit. „De Engelsen spelen toch altijd op een vaste manier”, legt Bruins Slot uit. „Wij proberen toch altijd iets anders te verzinnen. Ik wil niet zeggen dat we tactisch beter zijn, maar we zijn misschien soms net iets slimmer.”

In de aanloop naar het treffen met Liverpool heeft Bruins Slot de tegenstander tot op het bot geanalyseerd. Analyseren is voor ‘TB’ meer dan even snel een rapportje schrijven. Hij praat over de spelers van de Engelsen alsof hij ze dagelijks zelf onder zijn hoede heeft. Bruins Slot: „Aan de linkerkant hebben ze met John Arne Riise, Boudewijn Zenden en Fábio Auréliuo drie opties. Riise speelt eigenlijk altijd. Dat is duidelijk. De vraag is verder wat hij met Steven Gerrard doet. Eerder dit seizoen zat hij tegen ons op de bank. En vorig jaar speelde hij ook niet tegen ons bij Benfica. Verder hebben ze voor ons geen verrassingen.”

Als assistent-trainer legde Bruins Slot zichzelf de voorbije decennia de taak op om de werkwijze van toptrainers als Benítez zo nauwkeurig mogelijk te bestuderen. „Ik verdiep me zoveel mogelijk in grote coaches. Ik kijk naar hun manier van werken. Ik weet precies in welke stijl ze het liefste spelen. Het voetbal van vandaag draait om details. Een corner of een vrije trap kan al beslissend zijn. Daar kun je op trainen.”

Bruins Slot noemt zijn baas Ronald Koeman „een realistische trainer”. „Het is mijn taak om hem van zoveel mogelijk informatie te voorzien. Samen werken we dan een tactisch plan uit, maar Koeman is verantwoordelijk. Het is een voordeel dat hij zelf een topspeler is geweest. Koeman weet precies hoe het werkt.” En dan lachend: „De tactiek is simpel, als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren.”

    • Koen Greven