Océ wil via concurrent verkopen

Printer- en kopieerapparatenfabrikant Océ wil meer machines gaan verkopen via concurrenten. Dat zei bestuursvoorzitter Rokus van Iperen vanmorgen in een toelichting op de eerste kwartaalcijfers.

Gisteren maakte het Venlose bedrijf bekend dat het Japanse Fujifilm wereldwijd de Océ Arizona gaat verkopen, een printer voor grote reclamedoeken en -displays. „Wij zijn met meer partners in gesprek”, aldus Van Iperen. „We verwachten zo substantieel meer apparaten te verkopen. Dat verhoogt daarna de inkomsten uit onderhoud en service.”

In januari kondigde Océ aan dat het zelf in Europa apparaten van concurrenten gaat verkopen, zoals het in de VS al langer doet. „Die verkoop pikt sneller op dan ik had verwacht”, zegt Van Iperen.

In het eerste kwartaal zag Océ de omzet dalen van 754,1 naar 729,2 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 21,3 miljoen, een daling van 10,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Van Iperen wijt dat aan timing van opdrachten. „Onze orderportefeuille ziet er duidelijk beter uit dan een jaar geleden. Een verbetering van de resultaten zouden we al in het tweede kwartaal moeten zien.” De nettowinst steeg door belastingmeevallers naar 12,1 miljoen euro. De beurskoers van Océ was rond het middaguur met 4,7 procent gedaald naar 13,09 euro.