Nieuws overdrijft aardbevingen

Rotterdam, 3 april. Het is onwijs om de kracht van een aardbeving af te leiden uit journalistieke verslaggeving. Journalisten concentreren zich eerder op dramatische dan op relevante feiten. Wie hun verslagen voor een reconstructie gebruikt, komt te hoog uit. Dat blijkt uit een analyse van de rapportages over de aardbeving die op 26 januari 2001 de Indiase stad Bhuj trof. De beving met een kracht van 7,9 Richter kostte ruim 13.800 mensen het leven. De schade aan huizen, bomen en wegen is door journalisten én door geologen beschreven. Aan de hand daarvan is met een soort stormschaal à la Beaufort de kracht van de beving te herleiden. Maar journalisten overdrijven, vooral dicht bij het zwaarst getroffen gebied. Het is van belang bij reconstructies van historische bevingen (Bulletin of the Seismological Society of America, april).