Nieuw Ests kabinet

Andrus Ansip blijft premier van Estland. Ansips rechtse Reformierakond (Hervormingspartij) heeft gisteren een akkoord gesloten met de eveneens rechtse fusiepartij Pro Patria-Res Publica van oud-premier Mart Laar en met de kleine Sociaal-Democratische Partij. De drie partijen hebben samen een comfortabele meerderheid in het 101 zetels tellende parlement.

Sinds het herstel van de onafhankelijkheid in 1991 heeft geen enkele Estse regering haar termijn uitgezeten. Desondanks zei premier Ansip gisteren dat de nieuwe coalitie „vier jaar zal duren”. De regering heeft al duidelijk gemaakt dat wat haar betreft de voorgenomen verwijdering van een Sovjetmonument uit de binnenstad van de hoofdstad Tallinn zal worden doorgezet. Deze omstreden kwestie drukt al maandenlang op de relaties met buurland Rusland.