Niet alle mp3-spelers lusten vrije iTunes

zen_vision.jpgMuziek verkopen zonder kopieerbeveiliging werd tot nu toe in de platenindustrie beschouwd als vloeken in de kerk. Maar gisteren maakten Apple
en major platenmaatschappij EMI bekend dat de iTunes Music Store ook onbeveiligde liedjes gaat verkopen. Helaas ondersteunen niet alle mp3-spelers iTunes’ AAC-formaat.

Met de EMI-deal probeert Apple de criticasters tegemoet te komen die vinden dat muziek die je online koopt ook op elke muziekspeler afspeelbaar moet zijn. Beveilide AAC-bestanden (AAC staat voor Advanced Audio Coding) werken alleen op een iPod van Apple, en dat wordt door veel rechters gezien als machtsmisbruik van de grootste online muziekwinkel ter wereld, toevalligerwijs ook fabrikant van de best verkochte digitale muziekspeler.
De nieuwe, onbeveiligde bestanden worden nog steeds in AAC-formaat verstuurd, maar zijn nu ook te beluisteren op concurrerende walkmans van Sony, of op een muziektelefoon van SonyEricsson. Maar veelverkochte muziekspelers van concurrent Creative, bijvoorbeeld deze Zen Neeon 2 of deze Vision M, spelen geen AAC-bestanden af en kunnen dus niet de liedjes uit de iTunes-winkel weergeven. Ook de fonkelnieuwe Samsungs YPK3JAB speelt allerlei muziekformaten, maar geen AAC.

Naast de iPods ondersteunen deze muziekspelers AAC-bestanden: (bron Wikipedia)

 • Microsoft Zune
 • SanDisk Sansa
 • Sony PlayStation Portable (PSP)
 • Sony Walkman
 • Sony Ericsson
 • Palm OS PDAs
 • Nokia Nseries

Overigens: vrijwel elke digitale audiospeler speelt mp3-af, een compressie-variant waarvoor een licentie betaald moet worden. Voor AAC hoeft de fabrikant geen licentie te betalen, aldus Wikipedia. NRC-lezer Barry vond op deze site meer over AAC-licenties. AAC is volgens dit artikel in ieder geval goedkoper dan de mp3-codec van het Frauenhofer instituut.

.
Het goede nieuws is dat de liedjes in de iTunes Store nu eindelijk in een acceptabele kwaliteit te verkrijgen zijn. De 128 kbit AAC-bestanden klinken aardig genoeg om op je multimedia-pc of in een lawaaiierige trein te beluisteren. Toch valt de geluidskwaliteit tegen in vergelijking met die van een oorspronkelijke cd. De nieuwe bestanden zijn gecomprimeerd met een kwaliteit van 256 kbit en voldoen daarmee aan de wensen van de veeleisende muziekliefhebber.

 • Eerder deed Apple-directeur Steve Jobs al een openbaar beroep om de kopieerbeveiliging op muziek los te laten.
  Lees hier hoe je zonder kwaliteitsverlies toch een legale kopie uit de iTunes kunt maken die op elke speler is af te spelen.
  • Marc Hijink