Nederland is rijker dan ooit

Nederland is onder het kabinet-Balkenende rijker geworden dan ooit tevoren. Het financiële vermogen van huishoudens, zoals eigen woningen, beleggingen en spaargelden, is in vier jaar tijd met een kwart gestegen tot 1.948 miljard euro, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

De stijging van de vermogens wordt aangewakkerd door de lage rente en de stijgende huizenprijzen, die weer worden gestut door de fiscale aftrekbaarheid van hypotheeklasten. Verder lieten de aandelenmarkten na een dieptepunt in maart 2003 een krachtige hausse zien. Zo is de beursgraadmeter AEX van de Nederlandse aandelen in vier jaar tijd ruimschoots verdubbeld.

Ook na aftrek van de stijgende schuldenlast van gezinnen, die zij vooral gebruiken als financiering van eigen huizen, staat het vermogen op ongekende hoogte. De waarde van het gemiddelde financiële vermogen per huishouden is in vier jaar tijd met 13 procent gestegen tot ruim 182.000 euro, kan uit de CPB-cijfers worden afgeleid.

De schuldenlast van de huishoudens (644 miljard euro) bedraagt nu eenderde van het totale vermogen. De hypotheekschulden (528 miljard euro) vormen ruim 40 procent van de waarde van de eigen woningen.

In deze cijfers is de waarde van de pensioenregelingen en levensverzekeringen niet meegenomen. Het CPB telt deze vermogens van meer dan 700 miljard euro niet mee omdat de burgers dat geld niet direct tot hun beschikking hebben voor consumptie.

Rijkdom: pagina 15