Minister Klink: kom naar de werkvloer 2

Zorgminister Ab Klink wil de complicatieregistraties van de Nederlandse ziekenhuizen openbaar laten worden, bijvoorbeeld via een vergelijkende website. Daar zijn zeker voordelen voor te bedenken maar een belangrijk en bekend nadeel is de risicoselectie. Een dokter of kliniek kan moeiteloos het aantal complicaties verlagen door oudere, dikkere en ongezondere mensen te weren van de operatiekamer en ze zullen dat ongetwijfeld doen als ze op dergelijke statistiek publicitair en financieel worden afgerekend.Hier kan statistisch wel weer voor gecorrigeerd worden, maar niet op voor het publiek (en zorgverzekeraars) begrijpelijke wijze.

Het stimuleren van concurrentie op kwaliteit en het bestrijden van complicaties door onzorgvuldigheid zijn lovenswaardig maar de minister zal moeten aangeven hoe dit gaat gebeuren zonder de genoemde kwetsbare groepen buiten de markt gestuurde zorg te plaatsen.