Koude gevulde eieren

6 eieren4 eetlepels mayonnaise de Dijon (Amora)2/3 theelepel gemalen cayennepeper2 eetlepels zeer fijn gehakte gladde peterselie2 theelepels geraspte mierikswortel (potje)zoutpaprikapoederkappertjes op azijntuinkers

Voor een brunch of lunch met Pasen zijn deze pikant gevulde koude eieren heel geschikt. Ze zien er aantrekkelijk uit op een platte schaal, zeker als deze eerst voorzien is van een laagje tuinkers. In feite zijn dit de fameuze devilled eggs maar voor Pasen is dat misschien niet zo’n verstandige benaming. (Mij ontbeert nu het nieuwe leesteken.)

Bereiding: zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Leg ze in een pan, bedek ze royaal met koud water en breng het geheel aan de kook. Laat vanaf het kookpunt de eieren 9 minuten koken op vrij laag vuur. Wie met ijskoude eieren begint, moet ze 1 minuut laten koken om de juiste hardheid van de dooier te verkrijgen. Leg de eieren vervolgens in een bak met koud water en laat ze daarin 3 minuten bekoelen. Daardoor krimpt het binnenste en komt het eiwit van de schaal los zodat de eieren gemakkelijk te pellen zijn. Halveer de gepelde eieren met een glad, scherp mes, wip de dooiers eruit en prak die fijn op een plat bord.

Vermeng in een kom de geprakte dooiers met mayonaise, cayennepeper, peterselie en mierikswortel. Wie gewone mayonaise gebruikt in plaats van de mosterdmayonaise uit Dijon, kan iets minder mayonaise gebruiken en daarvoor in de plaats wat pittige mosterd toevoegen. Breng het mengsel op smaak met zout. Breng in een spuitzak een gekarteld rond mondstuk aan. Vul de spuitzak met het pikante eiermengsel en spuit een dot hiervan in de holtes van de halve eiwitten. Strooi wat paprikapoeder over de gevulde eieren en garneer ze met een kappertje.

Florine Boucher

Morgen: aspergenest