Kleinkunst eert Ruud Bos voor duizenden liedjes

Het twintigste Amsterdams Kleinkunstfestival opende met een hommage aan de 71-jarige componist-arrangeur Ruud Bos. Werkster Dora is na 35 jaar de Turkse Nura geworden.

Bij het auteursrechtenbureau Buma staan 1.500 composities van Ruud Bos ingeschreven. Zelf denkt hij dat het er wel 2.000 zouden moeten zijn. Meer dan genoeg, in elk geval, voor de hommage die het Amsterdams Kleinkunstfestival gisteravond aan hem bracht in theater De Meervaart in Amsterdam - van het titelliedje uit de tv-kinderserie Pommetje Horlepiep via veel nummers voor Wim Sonneveld tot en met het klassieke Telkens weer, dat ook ditmaal weer werd gezongen door Willeke Alberti. De componist van dat alles toonde zich na afloop „ontroerd” over het eerbetoon, waarmee het festival zijn twintigste editie is begonnen.

Ruud Bos (71) zit bijna vijftig jaar in het vak. Hij debuteerde eind 1959 als begeleider bij de cabaretgroep van Jaap van de Merwe, werkte in de jaren zestig bij het Lurelei met Jasperina de Jong en legde zich in de jaren zeventig vooral toe op muziek voor tv-shows, series en films. „Wat zou deze man hebben verdiend als hij al die muziek in Amerika had gemaakt?” luidde de retorische vraag van presentator Aad van den Heuvel.

Marnix Kappers zong gisteravond het malicieuze Sonneveld-nummer Lieveling (op tekst van Friso Wiegersma) met vergelijkbaar effect, Ivo de Wijs en Jan Boerstoel droegen gerijmde odes bij, zeven jonge artiesten uit de musical De Fabeltjeskrant, die dit najaar in première gaat, lieten alvast de hit Willem met de waterpomptang horen, Bos’ ex-vrouw Marjan Berk vertelde anekdotes uit hun eerste jaren, Cor Bakker parafraseerde aan de piano op het ooit door Willem Nijholt gezongen Het lachen dat we vroeger deden en Nijholt zelf kwam met herinneringen aan de musical De stunt (1967) waarin hij destijds „de meest flamboyante nicht van dat seizoen” was.

Van de vele anderen die aan dit eerbetoon meewerkten, viel voorts het gelegenheidsduo Marnix Kappers en Tony Neef op, met het Sonneveld-succes Loflied op Dora waarin de werkster – naar de zeden van deze tijd – een Turkse was geworden en nu Nura heet. Als feestelijke finale diende het door alle artiesten meegezongen En ik ben te dik uit Kinderen voor kinderen.

Het Amsterdams Kleinkunstfestival duurt tot en met 28 mei. Het omvat de jaarlijkse concoursen voor jong cabarettalent en stand-up-comedy en een voorstelling met en over de vroegere cabaretgroep Don Quishocking.

Over het Amsterdams Kleinkunstfestival: www.akf.nl