Jeugd vindt negatieve drankervaring `cool`

Utrecht. De meeste jongeren gaan niet minder alcohol drinken na negatieve ervaringen met drank. Veel jongeren noemen deze ervaringen zelfs `cool` of `grappig`. En verwondingen als gevolg van dronkenschap ervaren ze als positief. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder jongeren van vijftien en zestien jaar door de Universiteit Twente in opdracht van de Stichting Alcoholpreventie (STAP). De meeste jongeren nemen na een negatieve ervaring met drank ook niet het voornemen om minder te gaan drinken. Ook na een ongeluk of ziekenhuisopname passen scholieren hun drinkgedrag vaak niet aan. De meeste ouders weten niets van de incidenten af. Ouders die er wel van horen, keuren het gedrag van hun kind in 60 procent van de gevallen goed of zeggen er niets over.