Italiaanse toestanden

Zouden dit keer wel goede tijden zijn aangebroken voor de aandeelhouders van Telecom Italia? Die liepen een premie mis toen de Pirelli-groep van Marco Tronchetti Provera in 2001 de controle over het Italiaanse telecomconcern overnam. Hij keerde de hele premie uit aan de aandeelhouders van het moederbedrijf van Telecom Italia, Olivetti.

Nu Tronchetti besprekingen voert om de controle over Telecom Italia te verkopen aan het Amerikaanse telecomconcern AT&T en de Mexicaan Carlos Slim, is opnieuw de vraag wie de winst zal opstrijken. De voorgestelde overeenkomst weerhoudt AT&T en Slim er niet van om elk een belang van eenderde te nemen in Olimpia, de houdstermaatschappij die Tronchetti gebruikt voor de controle op Telecom Italia, via een belang van 18 procent. Bovendien zouden hij en zijn partners, de familie Benetton, er een premie aan overhouden. De aanvankelijke premie van 32 procent op de aandelen die worden verkocht, zou nu 1,1 miljard euro opleveren. De ‘putoptie’ die zij kunnen uitoefenen op het resterende belang is nog eens zo’n 800 miljoen euro meer waard, waardoor het totaal oploopt tot 1,7 miljard euro.

Het bod van 2,82 euro per aandeel is niet genoeg om Tronchetti’s Telecom Italia-avontuur tot een succes te maken. Hij heeft zijn eerste aandelen immers gekocht voor meer dan 5 euro per aandeel. Maar het is in ieder geval hoger dan het bod van 2,70 euro per aandeel dat een paar Italiaanse banken, onder leiding van Intesa Sanpaolo, zouden hebben willen betalen, aldus een ingewijde. De externe aandeelhouders hebben twee redenen om benauwd te zijn. De eerste is dat zij geen deel van de controlepremie zullen weten te bemachtigen. En de tweede is dat AT&T en Slim erop uit kunnen zijn om transacties aan te gaan die henzelf, maar niet de externe aandeelhouders, bevoordelen, om zo de premie te rechtvaardigen.

Uiteraard kunnen AT&T en Slim problemen ondervinden bij het verwezenlijken van hun doeleinden. Zij kunnen afgetroefd worden door een concurrerende Italiaanse oplossing. De greep van Olimpia op Telecom Italia is niet meer wat die geweest is. De huidige president-commissaris, Guido Rossi, heeft van zijn onafhankelijkheid jegens Tronchetti blijkgegeven, ondanks het feit dat de baas van Pirelli hem heeft aangesteld. Het zal interessant zijn om te zien welke plannen AT&T en Slim hebben voor het terugwinnen van de controle – en hoeveel rekening zij daarbij zullen houden met de andere aandeelhouders.

Mike Verdin

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld