Internet Voorkeur

Sounds Familiar. De British Library heeft onlangs de weblocatie Sounds Familiar gelanceerd, die dialecten en regionale accenten uit Groot-Brittannië archiveert. Op de webpagina’s staan 71 geluidsopnames en meer dan 600 korte audiofragmenten van Engelse dialecten uit heel het Verenigd Koninkrijk van de laatste vijftig jaar. Het materiaal is geselecteerd uit twee collecties van het geluidsarchief van de British Library. In de secties Regional Voices en Changing Voices leert de bezoeker respectievelijk over de synchrone en diachrone variatie in de Engelse dialecten. Met behulp van geluidsmateriaal, interactieve kaarten en begeleidende teksten wordt daar de taalvariatie en taalverandering in Engelse dialecten geïllustreerd. Bij Your Voices kunnen Britse scholieren en studenten hun eigen opnames en onderzoeken aan de website toevoegen. Onder Activities staan hulpmiddelen voor hun onderzoek. Contributies zullen worden gebruikt in een nog lopend onderzoek naar uitspraakpatronen in het Britse Engels. Ten slotte worden er ook drie casussen gepresenteerd op de site; er wordt nader ingegaan op het Standaardengels (Received Pronunciation), het Geordie-dialect en de taal van etnische minderheden in het Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie: www.bl.uk/soundsfamiliar