Ik zie het als een verantwoordelijkheid

In Den Haag wordt vandaag het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Madurodam geïnstalleerd. De nieuwe burgemeester van de miniatuurstad is de 17-jarige Alexandra Tan, leerlinge van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum Den Haag.

Zijn de bestuurderstaken goed te combineren met school?

„Ik zit in de vijfde en heb een lastig profiel: natuur en gezondheid. De schoolleiding stelt zich gelukkig soepel op. Als ik verplichtingen heb, mag ik repetities op een andere dag inhalen. Het zal niet makkelijk worden, maar ik verwacht dat ik het aankan.”

Waarom ambieert u dit ambt?

„Je ontmoet veel mensen, moet regelmatig in het openbaar spreken en je leert dat je je niet aan je verantwoordelijkheid kunt onttrekken. Allemaal vaardigheden waar ik later wat aan kan hebben.”

Wat wordt de eerste misstand die u als burgemeester gaat aanpakken?

„Ik ben er niet om Madurodam te leiden. De taak van de jeugdgemeenteraad en de burgemeester bestaat vooral uit het openen van tentoonstellingen en het ontvangen van genodigden. Wat ik me wel heb voorgenomen: ik ga een aantal etentjes organiseren om de band tussen de raadsleden te versterken. Daarmee hoop ik de groepsvorming tussen raadsleden van dezelfde scholen te doorbreken.”

Koningin Beatrix was van 1952 tot 1980 de eerste burgemeester van Madurodam. U treedt in haar voetsporen.

„Ik beschouw het als een enorme verantwoordelijkheid. Hopelijk ga ik het net zo goed doen als zij indertijd. Gelukkig hoef ik niet alles in mijn eentje te doen. Ik heb een goede loco, diverse wethouders en een raad met twintig leden. Ik kan veel taken delegeren.”

Arjen Ribbens